Politică externă

Berezovski a cerut viza de Kiev

16.03.2005, 00:00 22


Controversatul miliardar rus Boris Berezovski, care traieste in exil in Marea Britanie, a solicitat o viza pentru Ucraina, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.


Berezovski a depus solicitarea de viza in urma cu circa o saptamana, dar nu a precizat cand ar dori sa ajunga in Ucraina, a precizat seful departamentului consular ucrainean, Mikola Tocitkii. Guvernul ucrainean "examineaza aceasta chestiune", a adaugat Tocitkii. Potrivit legislatiei ucrainene, granicerii ucraineni nu au nici un motiv sa impiedice eventuala deplasare a lui Berezovski la Kiev.


Berezovski si-a exprimat, la sfarsitul lunii ianuarie, intentia de a pleca de la Londra pentru a se instala in Ucraina, ceea ce ar putea complica relatiile dintre Kiev si Moscova.


Miliardarul traieste din octombrie 2001 in Marea Britanie, iar in septembrie 2003 a obtinut azil politic in aceasta tara, dupa ce a fost un apropiat al Kremlinului in timpul presedintelui Boris Eltin. Ulterior, el a intrat in conflict cu succesorul acestuia, Vladimir Putin, ales in martie 2000.


Berezovski este urmarit de justitia rusa, care il acuza de escrocherie, frauda de mari proportii si abuz de putere.


Mutarea unuia dintre cei mai mari oligarhi ai Rusiei la Kiev ar putea determina apropierea acestora de noua putere ucraineana. Unul dintre emulii politici ai lui Vladimir Putin, este vorba despre Igor Nemtov, a fost numit consilier de catre presedintele ucrainean Victor Iuscenko. Nemtov este un liberal care s-a exprimat ca atare in vremea cand s-a aflat in cercurile puterii de la Moscova. Asta se intampla, ca si in cazul lui Berezovski, pe vremea lui Boris Eltin. La un moment dat, Nemtov chiar se afla in postura de mostenitor pe care multi observatori politici credeau ca il va lasa la Kremlin Boris Eltin in momentul retragerii. Ca si in cazul lui Berezovski, cresterea in influenta a lui Putin pe langa Eltin a insemnat sfarsitul perioadei de crestere a lui Boris Nemtov. Inainte de a ajunge la Kiev, Nemtov traia dizgratia opozitiei extraparlamentare la Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO