Politică externă

Barroso vrea ca UE sa renunte la reglementarile "absurde"

15.09.2005, 19:27 15

Peste 60 de proiecte de lege ale Uniunii Europene vor fi abandonate in septembrie, o data cu lansarea de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a celei mai ample campanii de simplificare a activitatii UE, informeaza Financial Times in editia electronica de miercuri.

El intentioneaza sa renunte la o serie de legi referitoare la impunerea de standarde globale ale Uniunii, sustinand ca o parte dintre acestea sunt "absurde".

Jose Durao Barroso va cere personalului Comisiei Europene sa simplifice si sa abandoneze proiecte de lege ale caror prevederi se regasesc deja in cele 85.000 de pagini ale statutului Uniunii, iar la sfarsitul lunii presedintele Comisiei le va cere colegilor sai comisari sa retraga propunerile pentru legile generale ale Uniunii in materie de etichetare a alimentelor, prezentare si reclama, reglementarea promotiilor de vanzari si interdictiile pentru circulatia camioanelor in weekend.

Proiectele vor fi abandonate si daca legislatia va functiona mai bine in cazul reglementarii de fiecare stat membru al Uniunii, daca exista o evaluare inadecvata a impactului asupra mediului de afaceri sau daca masurile sunt prea "drastice", a afirmat Barroso. El spune ca unele dintre legi sunt banale, precum este cea referitoare la ambalarea cafelei, insa acestea cauzeaza deseori cea mai mare iritare.

Presedintele Comisiei Europene este constient ca risca sa intre in conflict cu oficialii Comisiei care se intrunesc la Bruxelles "pentru a construi Europa", dar carora li se cere acum sa descalceasca legislatia organismului comunitar.

El a precizat insa ca este hotarat sa accepte reglementari mai eficiente, precum si sa nu mai elaboreze noi legi, adaugand ca "cel mai important este schimbarea mentalitatii organizatiei".

Jose Manuel Durao Barroso si Gunther Verheugen - comisarul european pentru industrie - au examinat 200 de proiecte de lege aflate in diferite stadii in procesul de adoptare de la Bruxelles si pana in prezent au identificat 69 care pot fi abandonate. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO