Politică externă

Bagdadul a reeditat, dupa 14 ani, scenariul de la Bucuresti

11.04.2003, 00:00 10

Lideri politici si presa internationala compara caderea regimului de la Bagdad cu schimbarea regimului politic in Romania, in 1989, si pe Saddam Hussein cu fostul dictator roman Nicolae Ceausescu.
Secretarul de stat american Donald Rumsfeld a declarat, potrivit CNN, ca exista dovezi clare care arata ca la Bagdad regimul lui Saddam Hussein se prabuseste:
"Saddam Hussein isi ocupa locul de drept in galeria dictatorilor brutali, alaturi de Hitler, Stalin, Lenin si Ceausescu, in timp ce poporul irakian s-a angajat pe drumul spre libertate".
La randul sau, presedintele polonez Aleksander Kwasniewski si-a amintit de istoria recenta comparand caderea regimului de la Bagdad cu inlaturarea dictatorului roman Nicolae Ceausescu si caderea Zidului Berlinului.
Sceptici in privinta victoriei americane, ziaristii de la Le Figaro se intreaba: Victorie, dar cand? "In 1991, in timpul primului raboi in Golf, victoria fortelor aliate contra Irakului a fost declarata dupa eliberarea Kuweitului. In Romania, moartea lui Ceausescu, transmisa la televiziune, a constituit punctul final al crizei. In Germania de est, infrangerea regimului comunist a fost simbolizat de anuntul oficial de cadere a zidului Berlinului. In timp ce la Praga noua epoca a fost instaurata de Vaclav Havel...Pe cand acum nimic din toate acestea nu se intampla", remarca cotidianul francez de dreapta.
Chicago Tribune face o paralela intre Revolutia romana si situatia din Irak. Cotidianul scrie, conform Mediafax, ca in Romania, dictatorul si sotia sa, detestati de populatie, au fugit din fata multimii, fiind ulterior prinsi si executati, imagini ale cadavrelor lor fiind prezentate de postul national de televiziune....Revolutia s-a terminat, dar conducerea tarii a fost preluata de membri ai fostului regim. Desi conditiile de viata s-au imbunatatit, represiunea a fost inlocuita de coruptie si apatie. Scenele de miercuri de la Bagdad, cand irakienii au iesit in strada pentru a sarbatori aparenta cadere a lui Saddam Hussein, reamintesc de euforia populatiei Bucurestiului, in 1989, arata cotidianul american.
O reactie neasteptata a avut ambasadorul irakian la ONU, Mohamed al-Douri: "jocul s-a terminat. Sper ca pacea se va instaura".

La furat cu caii
Vidul de putere de la Bagdad a dus la instaurarea anarhiei. In capitala irakiana au avut loc mai multe jafuri, in conditiile in care nu mai exista forte de ordine irakiene. Ambasada Germaniei, aflata pe strada Karada, si centrul cultural francez, de pe strada Abu Nawwas, au fost atacate ieri de irakieni. Potrivit AFP, irakienii au intrat, cu masinile si cu caii, in curtea interioara a ambasadei Germaniei, de unde au luat tot ce s-a putut: mobilier, neoane, frigidere si aparate video. Jefuitorii au venit impreuna cu familiile lor si fura tot ce gasesc. Acelasi lucru s-a petrecut si la centrul cultural francez din Bagdad. Irakienii au jefuit cladirea Ministerului Petrolului, cea a Ministerului Educatiei si Apelor. Unul dintre principalele sedii ale Partidului Baas, la putere de 35 de ani, a fost pradat, iar cladirea Comitetului Olimpic irakian, condus de Udai, fiul presedintelui irakian, a fost incendiata.
Ministrii, politistii sau sefii de clanuri din Bagdad au disparut. Unii s-ar putea sa fi fugit in Siria, unde se vor stabili sau de unde vor fugi in alta parte, a apreciat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld. Informatii contradictorii au aparut in legatura cu soarta lui Saddam Hussein, aflat la conducerea Irakului de 24 de ani. Nimeni nu stie daca fostul lider irakian a supravietuit bombardamentelor.

Luptele continua
Chiar daca regimul Saddam a cazut, la Bagdad luptele au continuat ieri. Puscasii marini s-au confruntat cu soldatii irakieni pe malurile fluviului Tigru, in apropierea unuia dintre palatele lui Saddam Hussein. Puscasilor marini li s-a ordonat sa perchezitioneze o moschee, dupa ce s-a auzit ca Saddam Hussein s-ar ascunde acolo. Nu se stie ce au gasit soldatii in moscheea respectiva. Ei au reusit sa intre in cladire dar au fost supusi unor focuri de arme, trase se pare de unitatile Garzii Republicane speciale, in urma carora un soldat american a fost ucis.
In nordul Irakului, forte paramilitare kurde sprijinite de americani au intrat in orasul Kirkuk, zona cu cele mai importante rezerve petroliere. Fortele kurde au declarat unui corespondent BBC ca s-au lovit de o oarecare rezistenta dar ca ulterior au fost ovationate de multimile de oameni. Fortele americane au continuat sa atace obiective militare din apropiere de Tikrit, locul de nastere al lui Saddam Hussein, un fief al simpatizantilor sai. In sud-est, fortele americane au anuntat ca au ocupat fara rezistenta cartierul general al fortelor irakiene de la Amara, in apropierea granitei cu Iranul. In acelasi timp, potrivit unui oficial al Pentagonului, mai multe bombe de tip MOAB, cu o greutate de 9,5 tone, cele mai mari bombe conventionale americane, se afla in drum spre zona Golfului.  
 
Succesiunea lui Saddam
Viitorul pe termen scurt al Irakului se anunta destul de complicat. Statele Unite doresc sa controleze actiunile de reconstructie si tranzitie politica a Irakului, impreuna cu Marea Britanie. Germania, asemenea Frantei si altor state europene, este de parere ca ONU sa aiba un rol important in instaurarea noii administratii de la Bagdad. Opozitia Irakiana ar vrea sa faca parte din viitoarea conducere irakiana. Statele arabe, inclusiv Egiptul, au cerut ca irakienii sa-si aleaga singuri liderii.
Secretarul de stat Colin Powell a afirmat ieri, citat de AFP, ca Washingtonul va jura rolul principal in transformarea politica a Irakului, iar ONU un rol secund. Powell a aratat ca Washingtonul va selectiona responsabili irakieni pentru a forma administratia interimara, in ciuda numeroaselor apeluri ale statelor europene de a exista o supervizare din partea ONU pentru toate etapele de reconstructie a Irakului.
Analistii considera ca reformele economice trebuie sa fie facute in acelasi timp cu cele politice, pentru a se putea asigura construirea unei democratii de piata solide. Primul pas facut ieri de aliati a fost deschiderea unui post de televiziune la Bagdad, la care vor lucra jurnalisti irakieni. La inceput timpul de emisie va fi limitat atat ca timp cat si ca spatiu-doar pe teritoriul Capitalei.

A 22-a zi - Au izbucnit lupte in Bagdad
1. Bagdad: Fostul general american Jay Garner - care va conduce administratia civila in Iraq - se va instala imediat ce americanii isi vor consolida pozitia in capitala. Au continuat luptele in Vestul si Nord Vestul Bagdad-ului intre Forta de infanterie de expeditie SUA si militiile fidele lui Saddam.
2. Najaf: Au aparut stiri conform carora Ayatolahul Baqer al Hakim  - liderul Consiliului Suprem al Revolutiei Islamice in Irak, cu sediul in Iran, si cei  5000 de luptatori ai brigazii Badr vor sa se reintoarca in orasul sfant  siit, pe fondul invaziei americane.
3. Nasiriyah: Ahmad Chalabi, liderul Congresului National Irakian, se intoarce in orasul sau de resedinta, impreuna cu 700 de sustinatori. Chalabi, care vrea sa conduca guvernul interimar - este sustinut de Pentagon si de catre Dick Cheney. CIA si Departamentul de Stat il considera prea controversat pentru a reusi sa castige acceptul lumii arabe.
4.  Hillah: Soldatii Diviziei 101 Aeropurtate asigura orasul - situl anticelor gradini suspendate ale Babilonului
5.  Kut: A ramas in mainile soldatilor Brigazii Bagdad a Garzilor Republicane
6. Amarah: Puscasii marini americani, ajutati de catre localnici au ocupat cartierul general al Diviziei 10 Blindate irakiene, fara a trage un singur foc
7. Basra: Britanicii spun ca mai au nevoie de timp pentru a reinstala legea si ordinea si pentru a elimina ultimele urme ale rezistentei irakiene
8. Umm Quasr: Fostul general american Buck Walters si echipa sa muncesc pentru asigurarea locurilor de munca, a alimentarii cu apa, a ingrijirii medicale, a folosirii scolilor 
9. Tikrit: Avioanele coalitiei continua sa bombardeze orasul natal al lui Saddam
10. Nordul Irakului: Avioanele americane si britanice lanseaza cel mai amplu bombardament, pentru slabirea pozitiilor irakiene. Operatiunile speciale americane, alaturi de doua factiuni kurde cu armament greu - KDP si PUK, ale luptatorilor Peshmerga - se indreapta catre Kirkuk si Mosul, in vederea luptei finale.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO