Politică externă

Autoritatile britanice fac progrese in ancheta

28.07.2005, 19:41 14

Un barbat suspectat ca a fost implicat in organizarea atentatelor din 21 iulie, de la Londra, a fost arestat, ieri, la Birmighan, de politia britanica. Conform BBC, barbatul purta, in momentul arestarii, un rucsac, iar fortele de politie britanice au fost nevoite sa utilizeze, din precautie, o arma cu socuri electrice pentru a-l imobiliza.

Tot in acest oras, al doilea ca marime al Marii Britanii si care adaposteste o masiva comunitate musul-mana, politia a mai retinut alti trei barbati suspectati de asemenea ca s-au implicat in atacurile nereusite de la sfarsitul lunii iulie.

Aceste noi arestari ridica la noua numarul persoanelor retinute in legatura cu atentatele din Marea Britanie.

Seful Scotland Yard, Ian Blair, a declarat ca ancheta privitoare la aceste atacuri, care poarta numele de cod Aethra, avanseaza "intr-un ritm uimitor", dar a avertizat ca teroristii ar putea lovi din nou. In ultimele saptamani fortele de politie au trebuit sa faca fata unui numar de 250 de alerte privitoare la posibilitatea producerii unui atac sinucigas, a mai spus seful Scotland Yard. "In sapte situatii am fost pe punctul de a crede ca ne confruntam cu adevarat cu un astfel de atac, dar pana la urma nu a fost cazul", a aratat acesta. Investigatorii cerceteaza, de asemenea, un apartament din nordul capitalei, care pare sa fi servit drept baza a teroristilor, si un autoturism gasit in apropierea acestei adrese, relateaza AFP. Apartamentul a fost folosit de doi dintre suspectii identificati de politia britanica dupa atentatele de pe 21 iulie. Este vorba de Mokhtar Said Ibrahim, in varsta de 27 de ani, si de Yassin Said Ibrahim, de 24 de ani.

Presa britanica a dezvaluit ieri ca cei doi sunt refugiati veniti din Africa de Est in Marea Britanie dupa conflictele civile care au afectat aceasta zona. Ziarele britanice au acuzat, in editiile de ieri, ingratitudinea celor doi teroristi care au primit mai bine de 40.000 de lire sterline ca ajutor de la stat. "Au sosit in Marea Britanie pentru a se refugia din calea razboiului si a foametei din Africa de Est. Au primit asistenta, au fost educati si ajutati de stat", scrie The Independent.

Cotidianul de dreapta The Daily Express considera ca "atentatorii sinucigasi paraziteaza sistemul de asistenta pentru refugiatii politici", adaugand ca in acest timp acestia "si-au dezvoltat o furie violenta impotriva Occidentului". Atitudinea privitoare la imigrantii musulmani pare sa se modifice, un parlamentar conservator, Andrew Rosindell, s-a declarat nemultumit de starea sistemului britanic de imigratie care "aproape ii invita pe teroristi sa vina aici". Principala organizatie sindicala britanica a personalului feroviar, Rail Maritime and Transport Union (RMT), ameninta cu greva, daca o reuniune cu reprezentantii conducerii companiei de metrou, consacrata atentatelor, nu se va incheia cu nici un rezultat, relateaza Financial Times.

"Daca nu se va ajunge la un acord in legatura cu masurile de urgenta ce trebuie adoptate" pentru imbunatatirea securitatii la metrou, "am putea avea in vedere consultarea celor 11.000 de membri care lucreaza la compania de metrou din Londra", in vederea declansarii grevei, a declarat Bob Crow, secretar general al RMT.

Sindicatele cer cu precadere instalarea, in cabinele conductorilor, a unui aparat pentru asistenta respiratorie, imbunatatirea instructajului referitor la procedura de urgenta si prezenta unui al doilea conductor sau controlor pe fiecare garnitura, pentru a interveni in caz de urgenta.

Atentatele de la 7 iulie, care s-au soldat cu 56 de morti si 700 de raniti, iar cele de la 21 iulie au esuat, ambele au avut drept tinta trei garnituri de metrou si un autobuz.

Terorist sinucigas, identificat de politia egipteana

In acelaSi timp, la Cairo, politia egipteana a dezvaluit identitatea atentatorului sinucigas care a izbit cu o masina capcana receptia hotelului Ghazala Gardens din Sharm el-Sheikh. Acesta se numea Moussa Badran si era cetatean egiptean. Serviciile de specialitate egiptene mai verifica cadavrele altor doi presupusi atentatori, unul omorat in atentatul de la hotelul Ghazala Gardens si un al doilea ucis in deflagratia din Piata Veche a statiunii. De asemenea, au fost prelevate mostre de ADN de la patru familii de beduini care locuiesc in nordul Peninsulei Sinai, pornindu-se de la presupunerea ca atacatorii ar fost membri ai acestor familii.

Surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP, sustin ca autoritatile egiptene au fost avertizate in legatura cu posibilitatea producerii unor atentate in statiunea Sharm el-Sheikh cu patru zile inainte de comiterea acestora.

"In urma atentatelor de la Londra, serviciile de securitate egiptene au primit informatii conform carora o serie de atacuri ar fi putut avea loc la Sharm el-Sheikh", a precizat o sursa din cadrul politiei. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO