Politică externă

Austria a blocat inceperea negocierilor de aderare cu Turcia

30.09.2005, 20:37 15

O reuniune a ambasadorilor statelor membre ale UE, care trebuia sa dea ultima unda verde pentru inceperea negocierilor de aderare cu Turcia, a esuat ieri ca urmare a atitudinii rezervate a Austriei.

"Din nefericire, nu a fost posibil sa se ajunga astazi la un acord asupra cadrului de negocieri la nivelul ambasadorilor; eforturile vor continua", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei britanice. Pozitia Vienei in aceasta privinta a fost exprimata miercuri de cancelarul austriac Wolfgang Schussel.

Acesta s-a pronuntat ferm in favoarea inceperii negocierilor de aderare la UE cu Croatia, in acelasi timp cerand ca inca de la stabilirea cadrului negocierilor cu Turcia - care teoretic ar trebui sa debuteze pe 3 octombrie - sa fie prevazuta posibilitatea ca negocierile sa nu se soldeze neaparat cu integrarea acestui stat ca membru cu drepturi depline in Uniune, ci doar prin stabilirea unui parteneriat special.

Shussel a mai spus ca UE nu trebuie sa aplice un dublu standard in relatia cu statele candidate la integrare si ca "daca avem incredere in Turcia ca va face progrese in continuare, ar trebui sa aratam aceeasi incredere si Croatiei". Alte state membre ale UE insa, precum Suedia, insista ca autoritatile croate sa dea un semnal de cooperare deplina cu Tribunalul Penal International in chestiunea celor acuzati de crime de razboi comise in timpul conflictului iugoslav. Nici crestin-democratii germani nu vad cu ochi buni integrarea Turciei, acestia declarand ca un parteneriat special cu Ankara ar fi preferabil.

In aceste conditii, o reuniune extraordinara a ministrilor europeni de extrene a fost convocata duminica, chiar in preziua debutului programat al negocierilor cu Turcia, pentru a se ajunge la o solutie de compromis care sa multumeasca pe toata lumea. In afara de opozitia Vienei, un alt obstacol care va mai trebui depasit de catre liderii europeni este atitudinea Frantei.

Premierul francez Dominique de Villepin a declarat ca procesul de aderare a Turciei la UE trebuie sa fie "controlat clar" si ca poporul francez trebuie sa-si dea acordul printr-un referendum in privinta integrarii Turciei.

Autoritatile turce au afirmat de curand ca "este exclus sa acceptam orice alta formula sau propunere in afara de statutul de membru cu drepturi depline".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO