Politică externă

Atentatele de la Londra, atribuite de Guvernul britanic Al-Qaida

15.07.2005, 20:18 11

Guvernul britanic atribuie, in mod oficial, atentatele de la 7 iulie, de la Londra, retelei Al-Qaida.

Biroul premierului Tony Blair a postat ieri pe site-ul sau Internet o lista cu atacurile comise in ultimii 12 ani de gruparea lui Usama bin Laden, iar pe lista atentatele de la Londra apar ca fiind cea de-a 31-a operatiune a retelei teroriste.

Ieri, milioane de oameni din intreaga lume au tinut doua minute de reculegere in memoria victimelor atentatelor. Cand Big Ben a batut, la Londra, ora pranzului, regina Elisabeta a II-a a iesit din Palatul Buckingham si s-a recules, cu mainile sprijinite de gardul palatului. Premierul Tony Blair a tinut cele doua minute de reculegere in gradinile resedintei sale, Downing Street. Zeci de mii de britanici au iesit pe strazi, la Londra, ori s-au indreptat spre locurile atentatelor pentru a omagia memoria celor asasinati. In toate capitalele europene au fost tinute momente de reculegere.

In acelasi timp, politia a continuat sa-l caute pe liderul celor patru presupusi teroristi kamikaze - tineri britanici de origine pakistaneza si unul dintre ei, probabil, de origine jamaicana - care s-ar fi aruncat in aer.

Creierul operatiunii ar fi, potrivit cotidianului The Times care citeaza surse din cadrul politiei, tot un britanic de origine pakistaneza. Presa nu i-a dat numele, ci doar varsta - este vorba despre un barbat care locuieste tot in suburbiile orasului Leeds, de unde ar fi plecat cei patru atentatori sinucigasi. El ar fi intrat in Marea Britanie printr-un port, acum o luna, pentru a-si pregati recrutii pentru atentate si ar fi parasit insula inainte de 7 iulie.

Potrivit mai multor cotidiene, intre care Daily Telegraph, el s-ar fi intalnit insa cu cei patru kamikaze in dimineata atentatelor, la Luton (40 de kilometri de Londra), si le-ar fi furnizat explozibilul. Potrivit agentiei Press Association, suspectul ar avea legatura si cu atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA.

Potrivit The Times, anchetatorii il mai banuiesc ca i-ar fi vizitat la Leeds pe autorii atentatelor si ca el este cel care a stabilit tintele de la metroul londonez. Responsabilii pe probleme de securitate au declarat ca este probabil ca liderul celor patru sa-si fi invatat recrutii cum sa detoneze simultan incarcaturile explozive. Membrii celulei teroriste ar fi refuzat sa apeleze la ajutor din afara tarii, pentru a reduce sansele de a fi descoperiti.

The Times mai scrie ca Scotland Yard se afla in cautarea unui al saselea suspect, un lector universitar egiptean, profesor de chimie, care a predat pana de curand la Universitatea din Leeds si care este banuit ca ar fi inchiriat una dintre locuintele unde au fost descoperite materiale explozive.

Potrivit The Times si The Sun, suspectul ar fi Asdi el-Nashar, 33 de ani, si ar fi parasit Marea Britanie cu destinatia Egipt, dupa ce le-a spus vecinilor ca a intampinat dificultati legate de viza. Anchetatorii presupun ca lectorul, care a studiat in Statele Unite, i-ar fi cunoscut pe unii dintre autorii atentatelor.

Anchetatorii incearca sa dea de urma a inca doi posibili membri ai celulei teroriste, care ar fi oferit suport logistic atentatorilor.

Unul dintre ei a fost surprins de camerele de supraveghere, la 7 iulie, insotind atentatorii pe peronul garii din Luton. Barbatul, banuit a fi tot de origine pakistaneza, ar putea fi al cincelea atentator, iar in prezent s-ar putea afla in libertate in regiunea Londrei.

Politia incearca sa descopere daca acest al cincelea atentator locuieste in Luton, unde se presupune ca cei patru kamikaze au poposit inainte de comiterea atentatelor. In urma cu doua zile, aici au fost gasite materiale explozive in portbagajul unei masini inchiriate. Expertii inca analizeaza aceast autoturism, cautand amprente.

Agentia Press Association mai scria ieri ca doi dintre teroristii sinucigasi au primit avertismente de la politie, in 2004, pentru delicte minore. Un al treilea a fost "fisat" de politie, in 2004, in cadrul unei vaste operatiuni antiteroriste.

Presa britanica s-a aratat ingrozita ca patru britanici au putut organiza atentate in propria lor tara, dar specialistii incearca sa gaseasca motivele unor asemenea gesturi.

Potrivit specialistilor, pakistanezii din Marea Britanie, din randul carora au provenit autorii atentatelor de la Londra, reprezinta cea mai numeroasa comunitate musulmana, dar si cea mai saraca, scindata intre dorinta de a respecta Islamul si cea de a se integra in societatea occidentala.

Potrivit Oficiului national pentru Statistici, in Marea Britanie sunt inregistrate 675.000 de persoane "de etnie pakistaneza", mai putin de jumatate dintre acestea fiind nascute in Pakistan.

Emigratia pakistaneza a luat o mare amploare in anii 1960, cand Londra avea mare nevoie de mana de lucru pentru atelierele de textile din nordul Angliei. In prezent, dupa declinul suferit de sectorul textil, aproape un copil de origine pakistaneza din sase creste intr-un camin in care nici un membru al familiei nu are un loc de munca. Mai mult de doua treimi dintre familiile pakistaneze traiesc sub pragul saraciei. Un sfert dintre barbati si patru femei din zece nu au nici o diploma. Nefiind siguri de identitatea lor, multi dintre ei incearca sa si-a gaseasca in Islam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO