Politică externă

Atentat sangeros impotriva ambasadei Australiei din Jakanta

10.09.2004, 00:00 8

Un atentat terorist a fost comis ieri in capitala Indoneziei, Jakarta, in fata misiunii diplomatice a Australiei, soldat cu moartea a opt persoane si ranirea a peste 160. Nici unul dintre diplomatii misiunii australiene nu a fost ranit. Perimetrul din jurul misiunii diplomatice a fost devastat, iar mai multe masini, inclusiv un vehicul al politiei, au fost distruse.  La scurt timp de la comiterea atentatului, Guvernul australian a anuntat ca nu va ceda in fata terorismului, ceea ce in limbaj diplomatic se poate citit ca nu-si retrage sprijinul acordat fortelor americane in Irak. Autoritatile din Australia se asteapta, in perioada urmatoare, la comiterarea altor atacuri impotriva intereselor australiene. Miza ar fi, spun oficialii australieni, incercarea teroristilor de a influenta votul la alegerile legislative din aceasta tara, organizate in luna octombrie, asa cum s-a intamplat in martie in Spania. Cu doar cateva zile inaintea sangerosului atac, oficiali ai Statelor Unite si Australiei, state aliate in interventia militara din Irak, avertizasera public cetatenii sa evite hotelurile din capitala indoneziana, devenite tinte ale teroristilor.
Atentatul comis ieri, cu doar doua zile inaintea comemorarii atacurilor din 11 septembrie, din Statele Unite suscita noi temeri privind escaladarea actiunilor teroriste. In acelasi timp, autoritatile din Indonezia afirma ca atacul afecteaza imaginea acestui stat unde, peste mai putin de doua saptamani vor avea loc alegeri prezidentiale. Presedintele in exercitiu al Indoneziei, Megawati Sukarnoputri, si-a intrerupt vizita in Brunei pentru a reveni la Jakarta.
In ultimii ani, arhipelagul indonezian a fost tinta mai multor atacuri teroriste. Cele mai sangeroase au fost  atentatele de la Bali, comise in urma cu doi ani, carora le-au cazut victime 202 oameni, cei mai multi dintre ei turisti australieni.
Politia indoneziana afirma ca modul de operare a atentatului de ieri este similar atacurilor de la Bali si al celui de la hotel Marriott, comis in vara nului trecut, ceea ce indica drept posibil suspect o organizatie terorista indoneziana care are legatura cu Al-Qaida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO