Politică externă

Armata turca, "invinsa" in alegerile legislative

24.07.2007, 19:04 12

Liderul formatiunii politice pro-islamice Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyp Erdogan, a castigat zdrobitor alegerile legislative anticipate organizate duminica in Turcia, cu peste 45%. Generall armatei turce au sustinut in alegeri un partid laic.
Alegerile au fost organizate cu trei luni inainte de termen din cauza esecului Parlamentului de a gasi un succesor presedintelui Ahmet Necdet Sezer, al carui mandat a expirat pe 16 mai 2007. La acel moment, AKP a incercat sa-l propuna pe islamistul Abdullah Gul la presedintia Turciei, candidatura care a fost repinsa in mai multe randuri de Parlament.
Armata, garantul statului laic, a avut un rol important la conducerea Turciei din 1923 cand a fost constituita republica moderna turca de catre Mustafa Kemal Ataturk. Ea a fost reprezentata in alegeri de principalul partid politic aflat in opozitie, Partidul Popular Republican (CHP), care a obtinut 20,8% din voturi, ceea ce echivaleaza cu 112 locuri in Legislativul de la Ankara. Celalalt partid important a fost Partidul Miscarii Nationaliste (MHP), cu o platforma impotriva UE, care s-a clasat pe locul al treilea. Acest scrutin a marcat, de asemenea, si intrarea pentru prima data in Parlamentul de la Ankara a unei formatiuni politice a kurzilor. Candidatii Partidul pentru o Societare Democratica au ocolit regula pragului minim de 10% fiind alesi ca independenti.
Dupa alegeri, Erdogan le-a spus sustinatorilor sai ca aceasta victorie este un "triumf pentru democratie". El a promis sa continue cu reformele si dezvoltarea economica pe care a urmarit-o pana acum. "Vom continua sa muncim pentru a atinge telul integrarii in Uniunea Europeana", Erdogan fiind un pro-european, desi majoritatea turcilor au devenit eurosceptici din cauza impasului la care s-a ajuns in discutiile dintre UE si Turcia. Statele occidentale au privit cu interes alegerile de ieri, fiind ingrijorate de perspectiva caderii in islamism a Turciei. De cand a devenit prim-ministru, liderul AKP s-a aflat in confict continuu pe tema religioasa cu cele doua partide principale din opozitie, care acuzau formatiunea politica de intentia de subminare a caracterului laic al statului. Fost primar al orasului Istanbul, Erdogan a efectuat o pedeapsa cu inchisoarea in 1999, fiind acuzat de citirea unei poezii islamice in public. Turcia este importanta in Europa, fiind o tara musulmana, dar creata in baza principiului separarii statului de religie, singura democratie pluralista din lumea musulmana.
Alegerile din Turcia au avut consecinte favorabile pentru economia tarii, lira, cotata deja la valoarea maxima a ultimilor doi ani, s-a apreciat la 1,2545 unitati/dolar, randamentele obligatiunilor au scazut, iar principalul indice al Bursei din Istanbul a consemnat un nou record.
Valoarea de 1,2465 unitati/dolar este considerata un prag important, care ar reprezenta recordul ultimilor sase ani fata de moneda americana. Acest nivel a fost atins ultima data in iulie 2001, dupa renuntarea la cursul fix, in timpul unei crize financiare majore. Victoria AKP-ului a nascut diferite reactii pe plan international. David Miliband, ministru de externe al Marii Britanii, o tara care sustine aderarea Turciei la UE, a declarat ca instalarea unui guvern stabil in Turcia este in interesul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO