Politică externă

Americanii prezinta ONU inca un proiect de rezolutie

06.11.2002, 00:00 11

Statele Unite prezinta saptamana aceasta Consiliului de Securitate al ONU o noua versiune a controversatului proiect american de rezolutie privind dezarmarea Irakului, care nu mai contine referiri directe la o actiune armata impotriva Irakului, a anuntat Departamentul de Stat, citat de cotidianul The Washington Post. Washingtonul se pregateste sa prezinte acest text foarte curand, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher. Washingtonul doreste ca noul proiect sa fie supus la vot cat mai repede in Consiliul de Securitate, a precizat el. Surse de la Casa Alba citate de presa americana sustin ca proiectul urma sa fie prezentat ieri seara Consiliului de Securitate, urmand ca votul sa aiba loc maine.
Noul proiect de rezolutie "nu prevede declansarea unui razboi", a declarat secretarul de Stat american, Colin Powell, precizand ca "administratia Bush isi rezerva dreptul de a actiona in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu rezolva problema dezarmarii Bagdadului".
Seful diplomatiei britanice, Jack Straw a declarat in urma unei discutii cu omologul sau american, Colin Powell, ca un razboi cu Irakul poate fi inca evitat. El a precizat ca ONU trebuie sa fie ferm, iar Bagdadul sa indeplineasca in totalitate cerintele Consiliului de Securitate. Altfel, "SUA si Marea Britanie vor folosi alte optiuni" pentru rezolvarea problemei. "Daca obtinem o rezolutie care impune o serie clara de obligatii pentru Saddam Hussein, si daca el o respecta, atunci nu va fi nici un razboi", a spus Straw.Versiunea initiala a proiectului de rezolutie american s-a lovit de opozitia Frantei si Rusiei, membri permanenti ai Consiliului de Securitate. Parisulu si Moscova se temeau ca proiectul american va permite recursul automat la forta impotriva Bagdadului, fara sa mai astepte o decizie a Natiunilor Unite. Astfel, continuand consultarile cu responsabilii francezi si rusi pe marginea rezolutiei, americanii au facut o serie de modificari textului original, sustin surse apropiate administratiei americane.
Intre timp, presedintele Saddam Hussein si-a schimbat din nou pozitia fata de cererile comunitatii internationale. "Irakul va lua in considerare orice rezolutie care-ar putea fi adoptata de ONU", a precizat liderul irakian, cu conditia ca aceasta "sa nu constituie un pretext pentru o actiune militara americana".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO