Politică externă

Americanii isi aleg parlamentarii in cel mai costisitor scrutin din istoria tarii

31.10.2006, 16:28 18

Alegerile legislative din 7 noiembrie din Statele Unite vor deveni cel mai costisitor scrutin legislativ din istoria Americii, valoarea totala a fondurilor pentru cele doua partide aflate in lupta - Republican si Democrat - fiind estimata la 2,6 mld. dolari.
Asa-numitele alegeri de la jumatatea mandatului (la jumatatea mandatului presedintelui SUA) vor reinnoi intreaga Camera a Reprezentantilor (435 de mandate - un numar fix stabilit in 1929) si o treime din Senat (33 de locuri din totalul celor 100 de mandate).
Pentru americanul de rand, alegerile de la jumatatea mandatului nu au o prea mare importanta. Pentru politicieni, ele sunt cruciale. Daca republicanii pierd, ultimii doi ani de mandat ai lui George W. Bush vor fi un cosmar. Daca democratii castiga, au o sansa in plus de
a-si adjudeca, peste doi ani, presedintia Statelor Unite.
Miza fiind enorma, cheltuielile sunt pe masura. Conform estimarilor incluse intr-un raport publicat recent de Center for Responsive Politics, candidatii republicani si grupurile de sprijin ale acestora vor cheltui circa 1,4 miliarde de dolari, in timp ce, in tabara democrata, cheltuielile se vor ridica la 1,2 miliarde de dolari.
Suma totala estimata pentru alegerile legislative partiale din noiembrie este cu 18% mai mare decat suma totala cheltuita in 2002. Si cheltuielile comitetelor de actiune politica (PAC) ale grupurilor profesionale si ideologice vor atinge valori-record, potrivit estimarilor, urmand sa depaseasca, pentru prima data, un miliard de dolari. "PAC priveste fondurile ca investitie. (...) Doneaza pentru a se asigura ca usile sunt deschise si ca isi pot promova agenda legislativa", afirma Sheila Krumholz, director in exercitiu al Center for Responsive Politics, citat de Financial Times.
Conform raportului, membrii Camerei Reprezentantilor au reusit sa obtina fonduri de sapte ori mai mari decat contracandidatii lor, in timp ce actualii senatori dispun de fonduri de patru ori mai mari decat ceilalti candidati cu care se confrunta.
De cele mai multe ori, congresmenii care candideaza pentru reinnoirea mandatelor beneficiaza de un avantaj electoral, dar, inaintea scrutinului din 7 noiembrie, sondajele indica faptul ca democratii au sanse sa preia controlul in Camera Reprezentantilor si, posibil, chiar si in Senat. Cu toate acestea, Center for Responsive Politics afirma ca nu a identificat nici o tendinta de modificare a directiei finantarii acordate de PAC, 87% dintre donatiile acestora fiind directionate catre congresmeni deja aflati in functie.
Privind de aproape, culoarea si incertitudinea sunt elementele dominante ale campaniei electorale pentru alegerile de la jumatatea mandatului. Cifrele din sondaje nu indica un avans considerabil nici pentru republicani, nici pentru democrati in nici una din camerele parlamentare.
"Mortul" de pe lista electorala a republicanilor din Florida, Kinky Friedman, extravagantul challanger pentru postul de guvernator in Texas, reclamele negativiste de la televizor, in care republicanii si democratii isi arunca reciproc vorbe grele, sunt detalii ilustrative pentru modul in care s-a defasurat campania pentru alegerile partiale pana in prezent. Insa nici republicanii, nici democratii nu au gasit pana acum cheia castigarii alegerilor din 7 noiembrie, cand americanii sunt chemati la urne pentru a alege o treime din Senat si sa reinnoiasca intreaga Camera a Reprezentantilor. Unele state organizeaza la nivel local alegeri pentru guvernator si pentru legislativele locale.
Potrivit unor sondaje recente, democratii ar putea sa castige 15 fotolii in Camera Reprezentantilor, ceea ce le-ar aduce majoritatea in aceasta Camera, insa la Senat, unde au nevoie de sase locuri in plus, lupta este mult mai dificila, intrucat statele in care se organizeaza alegeri sunt predominant republicane.
Analistii sustin ca democratii au un handicap major, care in ciuda gafelor repetate ale republicanilor, nu le aduce o solutie clara pentru castigarea alegerilor: lipsa unui candidat-locomotiva pentru alegerile prezidentiale din 2008. Republicanii insa il mai au pe Bush, care desi pierde lunar procente la nivelul increderii din cauza razboiului din Irak, a ramas totusi paratraznetul criticilor. Insa democratii nu au reusit sa produca pana acum niciun lider credibil, multi dintre candidatii promitatori au anuntat pe un ton ferm ca nu vor candida.
Asa ca sperantele multora se indreapta acum catre Hillary Clinton, sotia fostului presedinte democrat Bill Clinton. Ea este insa acuzata ca nu are un mesaj suficient de moderat pentru electoratul democrat si i se reproseaza ca nu s-a pronuntat pe subiectul razboiului din Irak. Asadar in lipsa unui candidat pentru 2008 sau a unui lider puternic, democratii lasa impresia de dezorganizare si de aici se trage neputinta de a atrage noi voturi, desi republicanii pierd capital politic.
Ambele partide au adus in dezbatere aceiasi termeni: Irak, securitate, Foley (parlamentarul acuzat de hartuire sexuala), nivelul de trai. Republicanii spun ca nu pot permite democratilor sa vina la putere, intrucat securitatea tarii ar fi pusa in pericol si se lauda cu crearea a peste sase milioane de noi locuri de munca, ca urmare a reducerii nivelului taxelor.
In plus, valorile morale vor fi puse la indoiala, sustin republicanii. Democratii au insa o arma puternica atunci cand vine vorba de moralitate si insista insa pe scandalul Mark Foley - fostul senator republican din Florida acuzat ca a trimis mesaje cu continut explicit sexual mai multor adolescenti. O ancheta pe acest subiect se afla in plina desfasurare in Senat, mai multi fosti colaboratori ai lui Foley sunt audiati in fiecare zi de o comisie speciala, iar dezbaterile repetate despre fostul senator nu fac decat sa taie din entuziasmul republicanilor si sa creasca avantul democratilor. Acest lucru nu se vede inca in sondaje, unde, cel putin in Florida, republicanii ar putea castiga postul de senator, desi sunt nevoiti sa candideze cu un "mort" pe buletinul de vot.
Si asta pentru ca numele lui Foley, deja retras din cursa electorala, nu a putut fi retras si de pe buletin. Pana in 7 noiembrie, principala incercare pentru republicanii floridieni este sa-i convinga pe alegatori sa stampileze numele lui Foley pe buletin si sa le explice ca votul va merge catre noul candidat al acestei formatiuni Joe Negron.
Florida este un stat cu orientare republicana, este statul care l-a desemnat pe George W. Bush presedinte in timpul controversatelor alegeri din 2000, cand era in cursa impotriva fostului vicepresedinte democrat Al Gore.
In Camera Reprezentantilor, pentru democrati lupta este mult mai simpla decat in Senat. Democratii isi fac mari sperante sa castige majoritatea, intrucat va fi lupta deschisa pentru 33 de locuri, adica in 33 de circumscriptii, nici unul dintre detinatorii fotoliului in Camera Reprezentantilor nu doreste sa isi reinnoiasca mandatul, in timp ce, in cursa pentru Senat, este o singura situatie de acest fel.
Calculele repetate pe hartie sunt insa usor de dat peste cap. In Texas, de exemplu, un star al muzicii country, Kinky Friedman, doreste sa devina guvernator si si-a investit tot arsenalul artistic in batalia electorala. Candideaza ca independent, iar principalele obiective electorale si le expune cantand la chitara, intre doua fumuri de trabuc cubanez. Pe site-ul oficial de campanie, fanii si alegatorii pot chiar sa cumpere CD-uri cu platforma electorala a lui Kinky Friedman, iar presa locala a facut din cantaret un fel de mascota a intregii campanii.
La televizor, reclamele electorale sunt cateodata confundate cu sitcomurile, legea permitand candidatilor sa faca reclama negativa, la fel ca si in cazul produselor comerciale. Asa ca pentru outsideri un mesaj de genul "Friedman este un prost candidat si va va goli buzunarele si veti regreta ca ati pus stampila pe numele sau" poate parea surprinzator, incorect sau cel mult amuzant, insa pentru americani este permis sa faci aproape orice in publicitate.
Pe strada, frenezia publicitara din Europa este rar intalnita. In Washington DC, de exemplu, afisele nu contin fotografii, ci doar numele candidatului si camera in care candideaza, in Florida, mai poti vedea destul de rar afise imense cu o fata zambitoare, in timp ce in New York, din cauza costurilor ridicate pentru publicitatea stradala, posterele electorale lipsesc cu desavarsire.
Din Nord, din Washington sau de la New York, lucrurile se vad mai roz pentru democrati, care nu au mai avut majoritate in Senat din 2002, insa si atunci doar pentru o perioada scurta.
Potrivit unor analisti citati de Washington Post, democratii au sanse importante sa castige controlul in Senat, batalia electorala concentrandu-se pe trei state din Centru si din Sud: Missouri, Tennessee si Virginia. Challengerii democrati sunt in pozitii puternice in alte patru state Pennsylvania, Montana, Ohio si Rhode Island. Asa ca, spun analistii, democratii au nevoie sa castige doua din cele trei state din centrul si sudul Statelor Unite, insa lupta va fi grea, pentru ca aici, la alegerile prezidentiale, George W. Bush nu a depus niciun efort sa ia voturile majoritatii, in ambele curse electorale din 2000 si 2004.

Cifre si mandate
Asa-numitele alegeri de la jumatatea mandatului (la jumatatea mandatului presedintelui SUA) vor reinnoi intreaga Camera a Reprezentantilor (435 de mandate) si o treime din Senat (33 de locuri din totalul celor 100 de mandate).
Desi americanul de rand nu este prea interesat de aceste alegeri, ele sunt cruciale pentru politicieni. Cine castiga alegerile
de la jumatatea mandatului are prima sansa de a castiga alegerile prezidentiale de peste doi ani.
Republicani si grupurile de sprijin ale acestora vor cheltui circa 1,4 mld. dolari pentru alegerile legislative din 7 noiembrie.
Democratii vor cheltui 1,2 mld. dolari in aceleasi alegeri.
Suma totala estimata pentru alegerile din 7 noiembrie este cu 18% mai mare decat suma totala cheltuita in alegerile prezidentiale si legislative din 2002.
Cheltuielile comitetelor de actiune politica (PAC) ale grupurilor profesionale si ideologice vor atinge valori-record de peste un miliard de dolari.
Actualmente, republicanii detin 230 de mandate in Camera Reprezentantilor (52,9%), in vreme ce democratii au 201 mandate (46,2%). Exista un independent (0,2% pondere), in vreme ce trei locuri (0,7%) sunt vacante.
In Senat, republicanii au 55 de locuri, democratii 44, un loc fiind ocupat de un independent.
Pentru a prelua controlul Congresului, democratii trebuie sa le smulga republicanilor 15 mandate de deputat si sase de senator.

Lupta stransa pentru controlul Congresului
Ultimele sondaje la nivel national confirma avansul democratilor, acestia bucurandu-se de 53% din simpatia populara, fata de 49 de procente cat au obtinut republicanii, potrivit editiei de ieri a revistei Newsweek. Un alt sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew in cele mai disputate circumscriptii arata ca democratii ar obtine 49% din voturile americanilor, in timp ce democratii s-ar bucura de sprijinul a 38% din electorat. Aceste sondaje arata, de asemenea, ca democratii nu pot mari diferenta fata de contracandidatii republicani. Cota de popularitate a presedintelui Bush a crescut vizibil, de la 33 la 37%, in timp ce republicanii au redobandit increderea electoratului pentru a continua "razboiul impotriva terorismului" pe care o pierdusera la inceputul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO