Politică externă

Americanii, in grafic in drumul spre Bagdad. Rezistenta creste

25.03.2003, 00:00 19

In cea de-a cincea zi a razboiului, lucrurile nu par a fi evoluat prea mult in randul fortelor aliate, fata de ziua precedenta, din cauza rezistentei irakiene intampinata mai ales intre orasele Najaf si Karbala - locuri sfinte ale populatiei siite, situate la 150 de kilometri sud de Bagdad - dar si la Nasiriyah. Bagdadul a fost zguduit ieri de mai multe explozii puternice, atat dimineata cat si dupa amiaza, relata AFP, fara ca sirenele de alarma antiaeriana sa fi fost declansate.
Avangarda trupelor americane se afla, ieri, la pranz, la circa 150 de kilometri de Capitala irakiana, dar restul fortelor au ramas in jurul oraselor din sudul Irakului, unde se desfasoara, in continuare, lupte cu trupele irakiene. In paralel cu o ofensiva terestra, in zorii zilei au avut loc cele mai violente bombardamente care au vizat Bagdadul, dupa cele de vineri cand a inceput campania "Soc si groaza". O explozie violenta a fost auzita la sediul Consiliului de ministri irakian. Alte bombardamente au vizat Garda Republicana, fidela presedintelui Saddam Hussein.
Desi adjunctul comandantului fortelor americane Tommy Franks a declarat ca trupele americane si britanice vor ajunge "cat de curant aproape de Bagdad", in sud luptele continuau, in special in zona orasului Nasiriyah, unde trupele americane au inregistrat pierderi importante: cel putin zece militari au fost ucisi si alti 12 au fost dati disparuti. Presa israeliana scria ca cea mai importanta confruntare a fortelor americane si britanice cu unitatile de elita ale Garzii Republicane irakiene, pe parcursul inaintarii trupelor coalitiei spre Bagdad, urmeaza sa aiba marti spre miercuri.
NASIRIYAH: Ieri la pranz fortele aliate au lansat un atac asupra orasului Nasiriyah, unde fortele aliate se confrunta de cateva zile cu rezistenta irakiana. "Este inceputul asaltului", a declarat un ofiter american, adaugand ca fortele americane sunt deja in intarziere in ceea ce priveste lansarea atacului.
In cursul noptii, pozitiile irakiene au fost tinta bombardamentelor aeriene, iar ieri dimineata elicoptere de atac Huey si Apache se indreptau spre acest oras. Ulterior, autoritatile irakiene au afirmat ca au doborat doua elicoptere Apache, precizand ca televiziunea de stat va difuza imagini cu pilotii acestora.
BASRA: In sudul Irakului, situatia ramane aceeasi in zonele Basra si in portul strategic Umm Qasr. Portul Umm Qasr, asediat din prima zi a razboiului, "nu era inca ocupat duminica", a anuntat purtatorul de cuvant al trupelor britanice din Qatar, precizand ca nu mai are informatii despre situatia de ieri dimineata. Fortele americano-britanice se aflau inca la intrarea in orasul Basra, al doilea oras ca marime din Irak.
NORD: In nordul Irakului, fortele americane au efectuat un raid, ieri dimineata, asupra pozitiilor irakiene amplasate de-a lungul zonei care separa orasul strategic Kirkuk- oras situat pe importante rezerve de petrol, de unde se extrage o treime din petrolul irakian- de Chamchamal (Kurdistanul irakian).
Un alt oras important din nordul Irakului, Mosul-avand circa doua milioane de locuitori, a fost tinta mai multor raiduri ale aviatiei aliate.
Pentru prima data, coalitia a recunoscut, ieri, oficial ca rezistenta irakiana nu trebuie subestimata. Ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon, a spus, citat de AFP, ca rezistenta teroristilor sau a "grupurilor mici de oameni disperati" din Irak nu trebuie subestimata. El a apreciat ca majoritatea trupelor regulate ale armatei irakiene s-au retras din Basra, locul lor fiind luat de grupuri de rezistenta izolate.
Oficialul de la Londra a condamnat comportamentul "inspaimantator si barbar" al armatei irakiene fata de prizonierii americani de razboi.

Arme chimice la Najaf
Fortele aliate au descoperit, ieri, prima fabrica de arme chimice in apropierea orasului Najdaf, la aproximativ 160 de kilometri sud de Bagdad, relata canalul de televiziune Sky News.
Uzina de la Najaf, unde armata americana crede ca au fost produse arme chimice, este un complex care ocupa 40 de hectare si care pare sa fi fost abandonat de curand, conform unui corespondent de presa israelian, citat de AFP. Cel putin in una dintre cladirile complexului, inconjurat de retele de sarma electrificata si camuflat in nisip, se gaseau dispozitive-capcana, unul dintre soldatii americani fiind usor ranit de explozia declansata la deschiderea unei usi. Circa 70 de soldati irakieni, inclusiv ofiteri, care se ocupau de asigurarea pazei acestor instalatii, s-au predat.
Complexul, aflat in apropierea localitatii Najaf (la 175 de kilometri sud de Bagdad), este compus din cladiri abandonate duminica, in momentul in care o unitate din Divizia 3 de Infanterie a preluat controlul asupra instalatiilor.
Moscova a respins, ieri, acuzatiile Washingtonului, formulate duminica, potrivit carora Rusia ar fi livrat armament Irakului, incalcand embargoul impus acestei tari.
"Federatia Rusa nu livreaza arme Irakului si respecta cu strictete toate deciziile Consiliului de Securitate al ONU, privind acesta tara sau oricare alta", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului rus, Alexei Volin, citat de postul de radio moscovit Eco.

Pierderi
Generalul Tommy Franks, comandantul operatiunilor din Irak a precizata ca fortele americane si britanice au realizat "progrese rapide" si in unele cazuri "spectaculoase".  El a mai anuntat fost capturati 3.000 de prizonieri de razboi irakieni. Pe de alta parte, Irakul a luat alti prizonieri de razboi americani si britanici fata de cei prezentati, duminica, de televiziunea de stat irakiana. "Duminica a fost o zi neagra pentru fortele americane si britanice. Un alt grup de mercenari americani si britanici au fost luati prizonieri", a anuntat ieri ministrul irakian al informatiilor Mohammed Said Al-Sahaf, fara a face alte precizari. Oficialitatile irakiene au anuntat ca bombardamentele de pana acum s-au soldat cu 77 de morti si 366 de raniti, in randul irakienilor. Aceste date nu au fost confirmate de oficialii americani. Presedintele rus, Vladimir Putin, cunoscut pentru pozitia sa anticonflict, a cerut, ieri, Irakului sa respecte legislatia internationala privind drepturile prizonierilor de razboi.

SUA si Turcia au ajuns la un acord
Statele Unite si Turcia au ajuns la un acord asupra problemelor legate de Irak dupa ce presedintele american George W Bush a transmis un mesaj "foarte clar" Ankarei prin care ii cere sa nu se aventureze in Kurdistanul irakian. "Am atentionat clar Turcia sa nu trimita trupe in nordul Irakului", a spus liderul de la Casa Alba, duminica seara.
In ultimele doua zile, Turcia a adus probleme neasteptate aliatilor dupa ce  televiziunea Sky News a informat ca cel putin 1500 de militari turci au trecut granita si au intrat in nordul Irakului.
Intr-un discurs catre natiune, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminica noapte ca "desfasurarile militare la care Turcia va recurge in zona tampon limitata de la frontiera turca vizeaza controlarea unui posibil aflux de refugiati (...) si dejucarea provocarilor care ar viza securitatea noastra".
"Prezenta soldatilor turci in regiune va fi o sursa de stabilitate si securitate pentru Turcia si pentru intreaga regiune", a adaugat premierul turc.
Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat, ieri, ca, potrivit informatiilor sale, fortele turce au intrat in Irak, "in urma cu doua zile", informeaza agentia Interfax, citata de AFP. "Conform informatiilor mele, fortele turce au intrat in Irak cu doua zile in urma", a declarat Serghei Ivanov, adaugand ca aceasta situatie "ar putea provoca o reactie necontrolata in lant". "Conflictul din Irak ar putea sa iasa din cadrul regional", a apreciat el.

Saddam isi incurajeaza armata
Presedintele irakian, Saddam Hussein, s-a adresat, ieri, din nou populatiei si fortelor armate, promitand "o victorie rapida" asupra coalitiei anglo-americane.
"Victoria este aproape", a declarat Saddam Hussein, care a aparut in tinuta militara si al carui discurs a fost plin de apeluri la rezistenta adresate populatiei si fortelor armate: "loviti inamicul cu putere si cu precizie", le-a cerut Saddam soldatilor sai, considerand ca, in prezent, trupele Statelor Unite si Marii Britanii se afla in impas. Presedintele irakian i-a avertizat pe americani si britanici ca acest conflict va avea "consecinte grave" pentru ei. In discursul sau, liderul de la Bagdad a comentat recentele confruntari, in special cele de la Umm Qasr. El a felicitat Batalionul 45 a Diviziei a 11-a din armata irakiana pentru rezistenta pe care o opune atacurilor din orasul-port de la Golful Persic. Aparitia televizata a liderului irakian a venit intr-un moment in care speculatiile privind starea sa de sanatate- daca a fost sau nu grav ranit in primele raiduri americane-se intensifica.  In ciuda imaginilor difuzate de postul irakian de televiziune, se stie ca presedintele irakian are numeroase sosii si nu se stie daca discursul a fost difuzat in direct sau a fost inregistrat. Cateva ore mai tarziu, ministrul britanic al apararii Geoff Hoon a spus ca discursul lui Saddam nu a fost in direct si ca inregistrarea a fost analizata pentru a se verifica daca cel care a vorbit irakienilor a fost chiar presedintele irakian. Aceleasi nedumeriri le avea si Casa Alba, potrivit unui responsabil american.

Victima si in randul jurnalistilor
Jurnalistul Terry Lloyd, ucis in timp ce urmarea progresia trupelor britanice in Irak, era un veteran al televiziunii britanice si a transmis din zone de razboi timp de 20 de ani, informeaza AFP. In varsta de 50 de ani, britanicul si-a gasit moartea sambata, aparent victima a tirurilor trupelor britanico-americane, in imprejurimile orasului Basra. Jurnalist al televiziunii private ITN, Lloyd fusese de mai multe ori in Irak, in cursul unei cariere care l-a purtat, de asemenea, prin Bosnia, Kosovo, Liban si Cambodgia. In 1988, el a fost primul corespondent strain care a intrat in Halabja, orasul kurd de pe teritoriul irakian gazat de regimul din aceasta tara in cursul unui atac care a facut peste 5.000 de victime. Tata a doi copii si fiu al unui politist care si-a pierdut viata la datorie, Lloyd a facut un reportaj si despre gropile comune din Vucovar, Iugoslavia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO