Politică externă

Americanii ii vineaza pe fidelii lui Saddam

17.06.2003, 00:00 15

La doua luni dupa caderea regimului de la Bagdad, pe fondul vidului de putere din Irak, fortele coalitiei americane au lansat cea mai ampla operatiune de neutralizare a fidelilor fostului presedinte Saddam Hussein si a partizanilor Partidului Baas.
Operatiunea "Scorpionii desertului", care va actiona cu precadere la nord si nord-vest de Bagdad, regiune a locuitorilor suniti, ii vizeaza pe cei "care ii ataca pe soldatii americani. Mare parte dintre agresori au apartinut Partidului Baas-aflat la putere timp de 35 de ani in Irak-, altii se opun eforturilor de pace", a declarat un purtator de cuvant al coalitiei. #leadend#Aceasta operatiune militara vine in conditiile in care de la inceputul lunii mai, in Irak, au fost ucisi 47 de soldati americani: 13 in urma unor atacuri iar 34 accidental.
Desi operatiunea este la inceput, armata americana a anuntat deja ca a interogat 74 de persoane, in apropiere de Kirkouk, printre acestia fiind identificati si simpatizanti ai Al-Qaida.  Tensiunea extrema care este in randul soldatilor a provocat si o surpriza. In noaptea de sambata spre duminica,  regiunea Ramadi, a fost un adevarat teatru al miscarilor de trupe. Fortele americane au crezut ca sunt atacate. In fapt, responsabili de incident au fost niste copii care s-au jucat in apropierea cartierului general.
Dincolo de acest incident, obiectivul noii operatiuni ramane "garantarea securitatii tuturor soldatilor" si neutralizarea fidelilor fostului presedinte irakian, care se regasesc, mai ales in regiunea sunita. De altfel, operatiunea "Scorpionii desertului" a fost lansata sambata seara in orasul Falluha, bastion al sunnitilor aflat la 50 de kilometri de Bagdad, regiune unde au avut loc, in ultimele saptamani, numeroase atacuri care i-au vizat pe soldatii americani.
Securizarea Irakului de catre trupele americane nu se limiteaza la neutralizarea fidelilor lui Saddam Hussein. Operatiunea are drept scop si dezarmarea populatiei civile. Sambata a expirat termenul pe care irakienii l-au avut la dispozitie pentru a preda armele. Rezultatele sunt descurajatoare. Nu au fost recuperate decat 115 pistoale, 406 arme automate si 266 grenade. Tocmai din acest motiv, comandantul fortelor terestre ale coalitiei, generalul David McKiernan a avertizat ca va creste numarul arestarilor in randul populatiei irakiene civile. In Irak, detinerea armelor grele si automate se pedepseste cu un an de inchisoare sau amenda de 1.000 de dolari.
Pe de alta parte, cotidianul Thelegraf a informat ieri ca diplomatul britanic Jeremy Greenstock va detine cea mai inalta autoritate politica britanica la Bagdad si, impreuna cu o echipa speciala, va contribui la redresarea administratiei irakiene de dupa razboi. Numirea sa oficiala in functie va fi facuta in cursul acestei saptamini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO