Politică externă

Ambitia Greciei: UE, o voce la fel de puternica precum cea a SUA

06.01.2003, 00:00 15

Grecia a preluat, la 1 ianuarie, de la Danemarca, presedintia semestriala a UE. Problemele pe care trebuie sa le gestioneze, in urmatoarele sase luni, sunt  dificile si numeroase: finalizarea extinderii Uniunii cu zece state; accelerarea negocierilor cu Romania si Bulgaria; promovarea unei politici europene in domeniul social si in cel al imigratiei. Pe plan international, Grecia vrea sa faca din UE o voce la fel de puternica precum cea a SUA. Ambitiile Atenei ar putea fi insa date peste cap de un eventul razboi in Irak ale carui efecte va trebui sa le gestioneze.
La capitolul extindere, decretat de Atena drept  "principala prioritate", momentul de varf va fi data de 16 aprilie, fixata pentru semnarea oficiala a tratatelor de aderare cu cei 10 noi membri ai UE. Pentru a marca acest eveniment,  autoritatile de la Atena au prevazut ca festivitatile sa aiba loc la baza Acropolelor.
In legatura cu planul international al presedintiei grecesti, ministrul Afacerilor Externe Iorgos Panpandreou s-a pronuntatan favoarea "unei prezente puternice a Uniunii Europene (...) egala cu partenerul strategic reprezentat de Statele Unite".
El a apreciat ca Uniunea "poate fi un factor de stabilizare in crizele regionale, poate promova pacea si legalitatea internationala in Orientul Mijlociu si in Irak si poate contribui la combaterea teroismului si a cauzelor sale".
Continuand politica pentru regiunea Balcanilor, autoritatile de la Atena vor sa faca eforturi pentru a inlesni aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in 2007.
Partizan declarat al aderarii Turciei la UE, Atena a declarat, de asemenea, ca va sustine eforturile Ankarei de a intreprinde reforme in vederea viitoarei evaluari a candidaturii sale, in decembrie 2004. Insa mandatul Greciei risca sa se complice din cauza amenintarilor cu o interventie in Irak.
Premierul Costas Simitis a afirmat recent ca "presedintia elena va incerca, prin toate mijloacele, sa cristalizeze o pozitie comuna fata de aceasta problema".

Prodi vede Balcanii in UE...
Imediat dupa sarbatori, discutiile despre limitele extinderii UE au fost reluate.
Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte "mai multe initiative pentru dezvoltarea tarilor din Balcani", care ar putea fi invitate sa adere la UE "cat mai repede posibil".
"Portile Uniunii Europene sunt deschise tarilor din Balcani si speram sa le invitam cat mai rapid", a precizat Prodi intr-un articol publicat de cotidianul grec To Vima.
"Toate statele europene care indeplinesc principiile UE pot depune o cerere de aderare", afirma Prodi. El a precizat ca "summitul european de la Salonic, din iunie, la care vor participa liderii tarilor din vestul Balcanilor, va fi foarte important pentru strategia de extindere a UE, deoarece regiunea Balcanica reprezinta liantul principal dintre aceasta strategie si politica UE fata de statele invecinate".

...iar Berlusconi Moldova, Rusia, Ucraina si Belarus
Daca Prodi si imagineaza urmatoarele valuri de extindere limitandu-se la spatiul balcanic, premierul italian Silvio Berlusconi vede Uniunea extinzandu-se la intregul spatiu geografic al continentului.
Liderul italian a declarat ca Italia va examina posibilitatile de aderare a Romaniei, Bulgariei, Turciei, Republicii Moldova, Ucrainei, Belarus, Federatiei Ruse si Israelului. Astfel, Berlusconi il contrazice pe Prodi, care, anterior, tratase cu scepticism sansele Republicii Moldova si ale altor foste state socialiste de a adera la UE.

Bulgaria nu vrea sa astepte pana in 2007
Ministrul bulgar de Externe, Solomon Passy, a declarat, saptamana trecuta, la Sofia ca tara sa nu va astepta anul 2007 pentru aderarea la Uniunea Europeana. Autoritatile bulgare vor sa obtina stabilirea unei date mai apropiate, mai ales dupa ce Grecia a preluat presedintia UE, se arata intr-un comentariu al publicatiei EUObserver. Premierul grec, Costas Simitis, a asigurat insa ca tara sa doreste doar indeplinirea pas cu pas a calendarului stabilit la Consiliul European din capitala daneza, care prevede ca Romania si Bulgaria sa adere la organizatie in 2007.
Pe de alta parte, insa, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului bulgar Dimitur Tsonev, ministrul danez al Afacerilor Europene Bertel Haarder ar fi declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Bulgaria va fi pregatita sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si "va trage dupa sine si Romania".
"Numai Bulgaria poate indeplini acest obiectiv. Cat despre Romania, cred ca bulgarii vor reusi si vor trage dupa ei romanii in Uniunea Europeana", ar fi afirmat Haarder.
Romania va fi pregatita sa adere la UE in 2007 si nu va avea nevoie sa fie <trasa> inainte de Bulgaria", a declarat, in replica, negociatorul sef al Romanieicu Uniunea Europeana Vasile Puscas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO