Politică externă

Ambasadorul Egiptului, rapit in Bagdad

04.07.2005, 20:00 13

Ambasadorul Egiptului in Irak, Ihab al-Sherif, a fost rapit, sambata, la Bagdad, la o luna de zile dupa ce fusese numit in aceasta functie. Informatia, facuta publica de un angajat al ambasadei egiptene, nu a fost inca confirmata de catre oficialii de la Cairo.

Ihab al-Sharif fusese numit in functie la 1 iunie.

"Am ajuns in aceasta dimineata la birou si am fost socat sa aflu ca ambasadorul nosru a fost rapit", a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, angajatul misiunii diplomatice.

Aceasta este prima rapire a unui ambasador de la inlocuirea de la putere a lui Saddam Hussein, in aprilie 2003, insa diplomatii egipteni au mai fost tinta rapirilor in aceasta tara. In 23 iulie, anul trecut, un alt diplomat egiptean, Mohamed Mamduh Kotb, a fost rapit si tinut captiv timp de trei zile, de catre o grupare islamista care s-a prezentat sub numele de "Leii lui Allah". Potrivit unei inregistrari video, membrii acestei grupari au afirmat ca rapirea acestuia a fost comisa ca raspuns "la oferta facuta de premierul egiptean Ahmed Nazif de a ajuta Irakul cu experienta in materie de securitate a Egiptului". Egiptul a fost prima tara araba care a numit un ambasador in Irak, de la indepartarea de la putere a fostului regim. "Salut Egiptul care a dat dovada de responsabilitate numind primul ambasador arab in Irak", declara, cu cateva zile inainte ca ambasadorul Al-Sharif sa fie rapit, ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari.

Rapierea oficialului egiptean are loc in contextul escaladarii violentelor in Irak. La Bagdad, ministrul irakian al Industriei si resurselor miniere a reusit sa scape nevatamat dintr-un atentat care l-a vizat. "Persoane inarmate au deschis focul asupra convoiului ministrului sunnit al Industriei, Ossama al Najafi, in Amaryia (cartier din vestul Bagdadului). Una dintre masinile din convoi a ars, iar patru garzi de corp au fost ranite", informeaza o sursa din ministerul irakian de interne.

Nu aceeasi soarta au avut-o 11 civili, ucisi tot sambata intr-un atentat sinucigas la Bagdad care a vizat fortele irakiene de securitate si in care au mai fost ranite alte 22 de persoane. Tot in capitala irakiana, 11 persoane, printre care trei politisti, au fost ranite, intr-un atentat cu masina-capcana, in apropierea unei sectii de politie. Pe de alta parte, noua atacuri comise sambata, la nord si la sud de capitala irakiana, s-au soldat cu moartea a cel putin 22 de persoane, intre care 8 politisti, si ranirea altor 52. La Hilla, la 100 de kilometri sud de Bagdad, 8 politisti au fost ucisi si alte 36 de persoane au fost ranite dupa ce doi kamikaze, purtand centuri cu explozibili, au detonat incarcatura intr-un restaurant din apropierea unei baze a politiei.

Premierul irakiana Ibrahim Jaafari a facut in aceeasi zi un apel pentru sprijin financiar la comunitatea internationala, subliniind faptul ca tara sa lupta impotriva terorismului. "Irakienii lupta impotriva terorismului in numele intregii lumi, acest lcuru trebuie stiut", a spus Jaafari. "Toate tarile donatoare si cei care sunt interesati de aceasta problema trebuie sa sustina Irakul, in special financiar, din cauza circumstantelor exceptionale cu care ne confruntam", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO