Politică externă

Al saselea val de extindere a NATO, dar fara Macedonia

04.04.2008, 20:49 18

Sa te cheme Macedonia, sa-ti botezi aeroportul capitalei Alexandru cel Mare si apoi sa pretinzi ca Grecia sa nu nu-si exercite dreptul de veto in privinta aderarii tale la NATO! Aceasta a fost pozitia cu care Macedonia a asteptat "verdictul" aderarii sale la NATO, la summit-ul de ieri de la Bucuresti.
NATO a confirmat ieri ca va formula invitatii formale de aderare pentru Croatia si Albania, dupa ce a amanat formularea invitatiei pentru Macedonia din cauza opozitiei Greciei. Aceasta din urma nu doreste ca numele vecinei sale sa fie confundat cu provincia istorica a Greciei, Macedonia, locul de bastina a lui Alexandru cel Mare.
Numai ca, in urma cu putin timp, Macedonia si-a redenumit aeroportul din capitala chiar Alexandru cel Mare, ceea ce infuriat la culme Grecia.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat ca NATO a decis sa nu invite Macedonia sa se alature Aliantei din cauza diferendului legat de nume, in cazul caruia nu s-a inregistrat un succes, admitand ca se spera sa existe trei invitatii la acest summit.
Secretarul general al NATO a dat citirii unui text al NATO cu privire la decizia de neinvitare a Macedoniei, in care se precizeaza ca Alianta "recunoaste activitatea sustinuta si angajamentul demonstrate de fosta Republica Iugoslava a Macedoniei fata de valorile europene si operatiunile Aliantei".
"Le felicitam pentru eforturile facute", se arata in textul declaratiei referitoare la Macedonia, adaugandu-se ca "Alianta a observat cu regret ca nu s-a inregistrat un rezultat de succes in privinta numelui".
Astfel, s-a cazut de acord ca invitatia pentru Macedonia sa fie facuta cat se poate de repede, de indata ce o solutie acceptabila in privinta numelui va fi gasita, iar "atunci, discutiile vot fi reluate cu neintarziere si vor fi inchise cat se poate de repede".
"Nu va ascund ca speram sa avem trei invitatii, dar exista aceasta chestiune a numelui. Aceasta este situatia, si pot sa imi imaginez foarte usor ce dezamagire uriasa este pentru compatriotii dumneavoastra, dar cred ca veti vedea ca exista si o parte de incurajare in acest text", a declarat Scheffer.
Intrebat ce state s-au opus intrarii Macedoniei in NATO, Scheffer a spus: "Dupa cum stiti, nu comentez niciodata pozitiile individuale ale aliatilor si nu voi face o exceptie astazi".
Legat de un termen limita pentru invitarea Macedoniei, secretarul general al NATO a precizat ca nu exista un termen limita. "Incurajam solutionarea cat mai rapida a acestei probleme, dar nu exista un termen limita", a spus Scheffer.
Referindu-se la asteptarile NATO cu privire la Macedonia, secretarul general al NATO a precizat ca aceasta este "o chestiune ce se va intampla dupa invitatia oficiala".
Presedintele SUA George W. Bush a declarat ca regreta ca Macedonia nu a fost invitata sa adere la NATO, la summit-ul de la Bucuresti si ca problema legata de numele acestei tari trebuie rezolvata rapid pentru ca acest stat sa se poata alatura Aliantei.
Ministrul de externe macedonean Antonio Milososki a criticat faptul ca tara sa nu a fost invitata sa adere la NATO si a anuntat ca delegatia Macedoniei va avea o scurta intrevedere cu presedintele Statelor Unite George W. Bush, dupa care va pleca din Romania.
"Primul nostru mesaj este ca delegatia Macedoniei va parasi summit-ul NATO astazi, deoarece consideram ca este necesar sa fim alaturi de poporul nostru", a declarat, la inceputul conferintei de presa, ministrul de externe al Macedoniei, Antonio Milososki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO