Politică externă

Al-Qaida trece la executii in masa in Irak

05.03.2007, 18:18 86

Un grup terorist irakian afiliat Al-Qaida a executat, la finele saptamanii, 18 membri ai fortelor irakiene de securitate, inregistrarile executiei fiind postate pe internet.
Victimele, dupa cum arata inregistrarile, au fost legate la ochi, ingenuncheate si impuscate in cap de la spate, intr-o maniera care aduce aminte de executiile naziste din unele dintre lagarele de concentrare. Inregistrarea a fost postata pe internet, dar deocamdata autenticitatea ei nu a fost confirmata.
Acelasi grup terorist sustine ca a ucis 14 politisti irakieni ale caror cadavre au fost gasite la finele saptamanii trecute, acuzandu-i ca au violat o femeie sunita. Sambata sase barbati suniti au fost executati intr-un sat de langa Bagdad, rudele lor declarand ca cei sase au primit mai multe amenintari, dupa ce luna trecuta au participat la o conferinta pe tema reconcilierii celor doua grupuri religioase din Irak, sunitii si siitii.
Violentele din Irak din Irak continua si sunt din ce in ce mai frecvente executiile, in timp ce armata americana si trupele irakiene de securitate au declansat, ieri, o ofensiva menita sa securizeze Sadr City, cel mai temut cartier al Bagdadului si zona de maxima influenta a insurgentilor siiti condusi de clericul Muqtada al-Sadr. Ofensiva de securizare a Bagdadului a inceput in urma cu o luna si inca nu a dat rezultate.
Tot mai frecvente in Irak sunt si cazurile de violente intraconfesionale, ceea ce nu face decat sa confirme temerile multor analisti care sustin ca atat in interiorul gruparile insurgente siite, cat si in interiorul celor sunite exista grupuri radicale care nu doresc in niciun fel rezolvarea situatiei din Irak si incetarea violentelor.
In acelasi timp, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, si regele Abdullah al Arabiei Saudite s-au intalnit weekendul trecut si au hotarat sa coopereze pentru a opri violentele interconfesionale din Orientul Mijlociu.
"Cei doi lideri au fost de acord ca cel mai mare pericol pentru lumea musulmana este in prezent raspandirea violentelor interconfesionale dintre siiti si suniti si ca eforturile lor trebuie sa se indrepte catre stoparea acestui fenomen", se arata intr-un comunicat de presa al casei regale saudite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO