Politică externă

Al-Qaida îi ameninţă pe americani că-l vor răzbuna pe Bin Laden

Autor: Ioana Bojan

08.05.2011, 23:36 95

Casa Albă a anunţat că este "extrem de vigilentă" dupăameninţările formulate de Al-Qaida de a răzbuna moartea lui Usamabin Laden, liderul reţelei islamiste, ucis de un comando americanîn Pakistan, relatează AFP.

"Suntem conştienţi că asemenea acte pot fi comise şi suntemextrem de vigilenţi cu privire la această eventualitate", adeclarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui BarackObama.

Reţeaua Al-Qaida a ame­ninţat că îl va răzbuna pe liderul săuUsama ben Laden, ucis de americani, şi s-a angajat să continueJihadul (războiul sfânt).

Pe de altă parte, cantitatea mare de documente confiscate întimpul raidului asupra reşedinţei lui Usama bin Laden demonstrează"cât era de important" ca liderul Al-Qaida să fie cău­tat, adeclarat directorul CIA Leon Panetta.

"Documentele găsite în reşedinţă demonstrează din nou cât era deimportant să îl urmărim pe Bin Laden", apreciază Panetta. "De la 11Septembrie, asta aştepta de la noi poporul american. În cursulacestei operaţiuni cruciale, ne-am respectat cuvântul", a adăugatel.

Documentele confiscate din reşedinţa lui Bin Laden dinAbbottabad reprezintă "cea mai importantă" captură de "documenteaparţinându-i unui lider terorist realizată vreodată", a apreciatun oficial de rang înalt din serviciile americane de informaţii,care a solicitat anonimatul.

Acestea includ numeroase înregistrări video şi audio, precum şidocumente imprimate sau manuscrise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO