Politică externă

Al-Qaida este inca activa

19.12.2002, 00:00 9

Organizatia terorista Al-Qaida primeste in continuare sprijin financiar, in pofida eforturilor globale de combatere a finantarii terorismului, iar membrii retelei teroriste au posibilitatea de a calatori nestingheriti, se arata intr-un raport prezentat miercuri de Consiliul de Securitate al ONU, citat de CNN.
Raportul a fost intocmit de un Comitet de experti din cadrul Consiliului de Securitate. Acest Comitet a fost creat pentru monitorizarea eforturilor impotriva lui Osama ben Laden, a retelei al-Qaida, a talibanilor si a asociatilor acestora.
"Al-Qaida se regrupeaza si instaleaza baze rudimentare de antrenament in Afganistan, in apropierea frontierei cu Pakistanul", se arata in raportul Comitetului, al carui presedinte, Michael Chandler, a declarat ca nu poate sa stabileasca o legatura intre al-Qaida si Irak. Chandler a adaugat ca Statele Unite cunosc situatia acestor tabere. Grupul de monitorizare "continua sa fie extrem de preocupat de potentialul" al-Qaida de a fabrica o bomba "murdara".
Potrivit raportului, politia tanzaniana a capturat recent 100 de kilograme de uraniu brut. ONU cerceteaza acest caz alaturi de autoritatile tanzaniene si Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA). Desi s-au inregistrat "importante progrese" in identificarea si anihilarea celulelor al-Qaida, un "mare numar" de combatanti al-Qaida "continua sa fie in libertate", se arata in raport. In timp ce mai multe tari au obtinut, impreuna, victorii impotriva al-Qaida, "in anumite state exista o simpatie enorma fata de aceasta retea" si un numar mare de persoane continua sa i se alature, a avertizat Chandler. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO