Politică externă

Al-Qaida declanseaza razboiul civil impotriva siitilor

16.09.2005, 20:34 15

Irakul este in pragul razboiului civil dupa ce liderul Al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarquawi a reusit sa stranga in jurul sau mai multe grupari insurgente pentru a lansa atacuri asupra comunitatii siite. Surse din serviciile de informatii ale armatei americane, spun ca al-Zarquawi, un terorist responsabil pentru cele mai sangeroase atacuri din Irak si mana dreapta a lui Usama bin Laden, se afla acum la comanda a mii de combatanti din diferite grupari rivale si este hotarat sa organizeze noi atentate cu bomba.

Teroristul a fost acuzat de comiterea, in urma cu doua zile, a unei serii coordonate de explozii care a dus la moartea a peste 150 de persoane la Bagdad, cele mai multe dintre victime fiind muncitori siiti. O serie de atentate au avut loc ieri din nou la Bagdad, aproape 40 de oameni, dintre care 26 politisti, fiind ucisi in patru atacuri cu bomba, toate avand loc pana la pranz.

Despre organizatia lui al-Zarquawi se crede ca a preluat controlul si asupra mai multor grupuri mici de rezistenta din Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului si centru a insurgentei sunnite.

Conform unor informatori irakieni, mai multe mii de siiti au fost nevoiti sa paraseasca localitatea dupa amenintarea "pumnului de fier" al lui al-Zarquawi.

Miercuri seara, Armata Islamica din Irak a anuntat pe site-ul sau de internet ca a comis un atac cu arme chimice asupra unei tabere a fortelor americane si irakiene situate la sud de Bagdad, in replica la atacurile lansate de trupele americane si irakiene asupra insurgentilor din Tal Afar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO