Politică externă

Al-Qaida ameninta ca se va implica in conflictul din Liban

28.07.2006, 19:36 9

Ayman al-Zawahiri, al doilea om in ierarhia Al-Qaida, a anuntat ieri ca gruparea din care face parte nu va sta sa priveasca Israelul cum bombardeaza Libanul si teritoriul palestinian.
Declaratia Al-Qaida ca se va implica in conflict vine dupa ce, cu o zi inainte, la conferinta de la Roma, tarile arabe au inteles rezultatul discutiilor ca pe o unda verde pentru continuarea actiunilor israeliene din Liban si Fasia Gaza.
Gruparea sunnita Al-Qaida a anuntat, intr-un mesaj transmis de televiziunea panaraba AlJazeera, ca nu va sta sa priveasca distrugerile provocate de Israel si ceilalti "aliati cruciati" in Palestina si Liban si ca tarile arabe ar trebui sa inceapa jihadul.
"In conditiile in care lupta impotriva noastra oriunde, vom lupta si noi impotriva lor oriunde. Oricine a sustinut aceste crime trebuie sa suporte consecintele. Nu putem sta deoparte sa urmarim rachetele care lovesc poporul libanez", a declarat al-Zawahiri, secundul celui mai cautat terorist al lumii, Osama ben Laden.
Liderul Al-Qaida nu a precizat cum se va implica in conflictele din Liban si Fasia Gaza, dar a precizat ca Siria si Iranul au gresit neintrand in lupta armata cu Israelul. Pana acum, Al-Qaida si-a facut simtita prezenta in Irak printr-o serie intreaga de atacuri in randul populatiei siite, membrii acesteia fiind considerati "necredinciosi". De altfel, in comunicatul Al-Qaida nu se vorbeste nimic de Hezbollah, grupare de origine siita. Al-Zawahiri sustine si el eliberarea militantilor arabi din inchisorile statului evreu. "In inchisorile israeliene sunt 10.000 de prizonieri de razboi de care nu ii pasa nimanui, dar cand au fost capturati cei trei soldati israelieni lumea s-a intors cu susul in jos", a declarat el.
Reuniunea de miercuri de la Roma, pentru a gasi o solutie diplomatica la criza din Orientul Mijlociu, a constituit un motiv de indignare pentru toate statele arabe prezente, care au acuzat SUA de sabotarea discutiilor si de sprijin acordat agresiunilor israeliene. Un diploamat arab, care a ales sa nu-si decline identitatea, a declarat ca "lumea intreaga este tinuta ostatica de o singura tara, iar aceea este SUA. Singurii care pot sa creeze presiuni sunt europenii, lucru pe care il fac zilele acestea". De aceeasi parere s-a declarat si unul din liderii gruparii egiptene Fratii Musulmani, Mohamed Habib, care a spus: "Exista o tendinta actuala de a izola SUA, pentru ca a existat un consens pentru incetarea focului, singurii care
s-au opus fiind americanii". Parerea israelienilor este alta, ministrul israelian al justitiei, Haim Ramon, sustinand ca, in urma conferintei, tara sa a obtinut acordul international privitor la continuarea operatiunilor din Liban. "Ieri (miercuri - n. red.), la Roma, am obtinut de fapt autorizatia de a continua operatiunile pana cand gruparea Hezbollah nu va mai fi prezenta in sudul Libanului si va fi dezarmata", a declarat el postului de radio al armatei. Criza diplomatica s-a prelungit si ieri, cand Franta a facut presiuni pentru adoptarea unei rezolutii a ONU care sa prevada incetarea imediata a focului. In privinta adoptarii planului francez, Consiliul ONU s-ar putea intalni la 31 iulie. Dupa ce a vazut deznodamantul conferintei de la Roma, Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, a spus ca daca nu se produce o rapida incetare a focului, atunci Libanul si teritoriile palestiniene vor fi distruse.
Cabinetul de securitate al Israelului, condus de premierul Ehud Olmert, a decis ca trupele terestre israeliene sa nu mai avanseze in teritoriul libanez, dar au precizat si ca atacurile aeriene s-ar putea intensifica.
Ieri, o racheta a Hezbollah a lovit o uzina chimica aflata in nordul Israelului, vizat fiind orasul Kiryat Shmona. Pompierii au intervenit si nu au existat scurgeri de substante toxice in atmosfera. De cealalta parte, autoritatile medicale libaneze au declarat ca munitia folosita de armata israeliana provoaca rani ciudate, aceasta informatie oferind sprijin celor care sustin ca israelienii folosesc arme chimice. Peter Bouckaert, director in cadrul Human Rights Watch, a sustinut si el aceasta ipoteza: "Investigam, dar nu avem nicio confirmare. Am vazut cazuri in care a fost folosit fosfor si am vazut astfel de arme in stocurile de artilerie ale armatei israeliene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO