Politică externă

Al Gore nu mai candideaza, pentru a-l darama mai usor pe Bush

17.12.2002, 00:00 18

ostul vicepresedinte american Al Gore, marele invins al alegerilor din 2000, a anuntat duminica spre surprinderea analistilor politici ca nu va candida la alegerile prezidentiale din 2004, intr-un interviu acordat canalului american de televiziune CBS.
"Am decis sa nu candidez in 2004", a spus Gore. "Am si ambitia si energia necesara unei noi campanii, dar nu cred ca este cel mai bun lucru de facut acum", a precizat Gore.
Desi nu si-a motivat explicit demisia, Al Gore a spus ca vrea sa actioneze pentru a determina infrangerea republicanilor la urmatoarele alegeri. "Vreau sa contribui la schimbarea actualei administratii. Cred ca politicile actuale trebuie schimbate. Iar cel mai bun mod in care pot contribui este sa nu devin candidat", a spus Gore.
Lider de opinie in Partidul Democrat, Al Gore lasa astfel deschisa lupta pentru pozitia de candidat al formatiunii pentru functia suprema in stat. "Cred ca o revansa, o reeditare a luptei dintre mine si George W. Bush ar abate atentia de la probleme campaniei, de la viziunea privind viitorul pe care toate campaniile trebuie sa o aduca in discutie", a mai precizat Gore.
Studiile efectuate arata ca decizie fostului vicepresedinte este corecta. In acest moment, Bush se bucura de sprijinul a 60% din electorat, cota crescuta simtitor dupa atentatele teroriste din 11 septembrie. Casa Alba nu a comentat in nici un fel anuntul facut de Al Gore.
Vicepresedintele lui Bill Clinton in perioada 1993-2001, Gore a candidat la alegerile prezidentiale din 2000 impotriva actualului sef al statului, George W. Bush. El a fost invins dupa numararea voturilor din statul Florida, decizie contestata de tabara democrata. Adjunctul lui Clinton in perioada marilor scandaluri - Whitewater, Travelgate, Monica Lewinski, Gore a reusit sa castige votul popular, obtinand cu aproximativ 500.000 de voturi mai mult decat Bush la nivel national. El a pierdut din cauza sistemului electoral american, bazat pe reprezentarea statelor in Colegiul Electoral, cel care alege practic presedintele. Alegerile din Florida, unde Bush a castigat voturile decizive au fost larg contestate, buletinele anulate fiind destul de numeroase pentru a schimba rezultatul alegerilor. Curtea Supreama a respins insa actiunea lui Gore, desemnandu-l pe Bush invingator.
In ultimele luni, Gore a revenit pe scena mediatica, ceea ce i-a facut pe multi analisti sa creada ca aacesta se pregateste sa isi anunte candidatura. El a trecut peste criticile aduse de colegii de partid, revenind in viata politica. Anuntul sau i-a suprins astfel pe majoritatea comentatorilor.
Fostul preseditne american, Bill Clinton, a declarat ieri ca Al Gore a fost "cel mai bun vicepresedinte din istoria SUA" si a spus ca acesta ar fi fost un foarte bun presedinte "daca istoria nu ar fi decis altfel acum doi ani". Hillary Clinton, ajunsa senator din aprtea democratilor, a declarat la randul ei ca decizia lui Gore nu a fost cu siguranta usoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO