Politică externă

Al doilea om din al-Qaida critica autoritatile mai multor state musulmane

01.12.2004, 00:00 17



Ayman al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia retelei teroriste al-Qaida, a criticat dur Arabia Saudita, Egiptul si Pakistanul, intr-o inregistrare video difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera. Al-Zawahiri a criticat autoritatile saudite pentru ca au introdus "fortele cruciate" in Peninsula Arabia si pentru ca au permis avioanelor americane sa foloseasca aeroporturile saudite "pentru a-i bombarda pe musulmanii din Irak si Afganistan". El a facut aluzie la sprijinul acordat de regatul saudit in timpul razboiului din Golf din 1991.



Zawahiri denunta, de asemenea, "absenta unei puteri judiciare independente si a unui sistem politic reprezentativ" pentru sauditi. El critica modul de gestionare a veniturilor petroliere si subliniaza ca Arabia Saudita s-a transformat "intr-o tara cu datorii".



In ceea ce priveste Egiptul, tara sa de origine, al-Zawahiri critica modul in care sunt respectate drepturile omului si pozitia regimului egiptean fata de rezistenta palestiniana.



Ayman al-Zawahiri il ataca si pe Pervez Musharraf, presedintele Pakistanului, caruia ii reproseaza ca a recunoscut statul Israel si ca "i-a ajutat" pe americani sa-i ucida pe "musulmanii din Afganistan si Waziristan". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO