Politică externă

Afacerea Clearstream da in clocot. Apar probe impotriva lui Villepin

06.07.2007, 19:11 20

Fostul premier francez, Dominique de Villepin, este din nou suspectat, de aceasta data in baza unor marturii ce par solide, de implicare in afacerea Clearstream, care urmarea discreditarea actualului presedinte francez Nicolas Sarkozy.
Datele au fost obtinute in urma unei expertize judiciare asupra calculatorului lui Philippe Rondot, fost general al serviciilor franceze de informatii, au declarat surse din apropierea dosarului.
Cazul Clearstream - numele unei banci luxemburgheze - se refera la o serie de fisiere ale bancii in care au fost introduse fraudulos numele unor politicieni si oameni de afaceri, printre care Nicolas Sarkozy, pentru a da impresia ca acestia au primit comisioane ascunse, intr-o tranzactie cu fregate dintre Franta si Taiwan, in 2001. O sursa anonima, identificata ulterior, a transmis justitiei listele, iar magistratura a inceput o ancheta, pentru ca, la final, sa se dovedeasca ca era vorba despre o intoxicare. Autorul moral al intoxicarii s-a banuit a fi Villepin, aflat in conflict cu Sarkozy.
Villepin care a fost banuit inca de la inceput - la debutul scandalului, in 2004, el era ministru de externe - fusese scos anul trecut de pe lista suspectilor din lipsa de probe.
Villepin ii ceruse in 2004 generalului Rondot sa faca o ancheta in cazul zvonurilor privind comisioane de milioane de euro platite in cadrul contractului cu armament cu Taiwanul. Suspiciunea era ca Villepin i-ar fi cerut lui Rondot sa ascunda datele care il dezincriminau pe Sarkozy, dar din lipsa de probe, pista a fost abandonata. Noile date schimba insa lucrurile, iar presa din Franta crede ca el va fi pus sub acuzare. El poate fi acuzat de complicitate la denunturi calomnioase.
Documentele care il incrimineaza pe Villepin, aflate pe suport de hartie, au fost distruse de Rondot, dar un expert le-a descoperit urma in memoria calculatorului generalului.
Rondot a fost interogat miercuri in acest caz de denuntare calomnioasa ca martor asistat, un statut intre cel de martor care nu este acuzat si cel de inculpat. Expertiza, initiata la 27 iunie, decripteaza o serie de informatii aflate pe laptopul fostului oficial militar, in care secretara lui ii transfera toate mesajele primite.
Aceste elemente il mentioneaza in principal pe Dominique de Villepin, fost lider al guvernului pana la 15 mai (in timpul izbucnirii scandalului era sef al externelor), ca fiind la originea intrevederii secrete, in 2004, dintre Jean-Louis Gergorin, in acea perioada vicepresedinte al grupului aeronautic de aparare EADS, si judecatorul Renaud van Ruymbeke care urma sa primeasca ulterior, de la un anonim - insa de fapt din partea lui Gergorin -, liste Clearstream falsificate.
Potrivit unor surse familiare cu dosarul, trimiterea acestor liste in justitie a fost mentionata intr-o "nota informativa" a generalului, ca o idee a fostului premier.
Potrivit unei alte note obtinute din memoria calculatorului lui Rondot, "sursa Mahdi" ar fi informat ca "Jean-Louis Gergorin ar fi primit instructiuni de la Dominique de Villepin - la randul lor primite de la presedinte (Jacques Chirac - n.n.) - sa-l zgaltaie pe Nicolas Sarkozy". Actualul presedinte francez a declarat tot timpul ca a fost victima unei inscenari politice, destinata sa ii prejudicieze cariera.
O alta nota lasa sa se intrevada reactia lui Villepin dupa demararea operatiunii si implicarea lui Sarkozy in scandal. "In timpul unei intalniri intre JLG (Jean-Louis Gergorin - n.n.) si DDV (Dominique de Villepin - n.n.) acesta din urma s-ar fi aratat incantat si totodata grijuliu ca numele sau sa nu fie asociat in scenariu."
Villepin a negat din nou ieri ca ar fi pus la cale acest scenariu. El fusese interogat anul trecut in aceasta afacere, fapt fara precedent. Chirac, care si el a fost banuit ca are legatura cu discreditarea adversarului sau de atunci, Sarkozy, a refuzat sa fie audiat, invocand constitutia care da presedintelui imunitate totala. Insa situatia s-ar putea schimba, intrucat el nu mai este presedinte si trebuie sa raspunda la convocarile justitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO