Politică externă

350.000 de soldati pentru o victorie in Irak?

15.01.2003, 00:00 10

Seful inspectorilor ONU pentru dezarmare, Hans Blix, a declarat ieri ca Irakul trebuie sa prezinte toate informatiile privind programele de inarmare, sau va suporta consecintele: lansarea campaniei militare. "Cred ca este suficient sa se uite la ce se intampla in jurul granitelor lor pentru a intele cat de serioasa este situatia", a spus Blix, conform BBC.
"Concentrarea de forte militare nelinisteste pe toata lumea, inclusiv pe mine", a spus Blix, care a explicat ca nu va permite o obstructionarea inspectiilor "din motive politice". Seful ispectorilor ONU va prezenta Consiliului de Securitate ONU un raport preliminar privind Irakul la 27 ianuarie, moment in care se va decide si soarta razboiului. Americanii nu asteapta insa aceasta data, continuand pregatirile de razboi. Conform USA Today, unii oficiali ai administratiei Bush considera in continuare ca "razboiul este singura solutie".
Pentagonul a continuat ieri sa trimita forte spre regiunea Golfului, unde vor sosi in viitorul apropiat un nou grup naval cu aproximativ 7.000 de oameni. O forta similara a sosit deja duminica in golful Persic. Sase portavioane vor ajunge in urmatoarele saptamani in apropierea Irakului. Unii oficiali americani spera insa ca amploarea fortelor militare va actiona ca un instrument suplimentar pentru a-l convinge pe Saddam Hussein sa dezvaluie programele de inarmare.
Dezmintind zvonurile aparute in presa, presedintele american, George W. Bush, a anuntat ieri ca nu are un calendar prestabilit pentru o eventuala interventie militara impotriva Irakului. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer.  "Presedintele nu a stabilit un calendar fix pentru o eventuala interventie militara, in cazul in care Saddam refuza sa elimine armele de distrugere in masa, asa cum o cere ONU", a precizat el.
Analistii militari sustin in prezent ca Statele Unite ar putea avea nevoie de mai mult de 350.000 de militari pentru a declansa un razboi in Irak si pentru a ocupa aceasta tara, un efectiv net superior celui estimat de oficialii administratiei Bush, conform postului de televiziune ABC. Televiziunea americana a difuzat amplu un documentar pe aceasta tema, in contextul in care secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a ordonat o desfasurare masiva de trupe americane in zona Golfului. Aceasta mobilizare de forte ar putea sa consituie inceputul deplasarii celor 350.000 de militari pentru o interventie militara si ocuparea Irakului, sustine ABC.
Numarul soldatilor va depinde insa de succesul pe care il vor obtine Statele Unite in primele faze ale razboiului, spun analistii, dar si de eventuala utilizare de arme chimice de catre Irak. In plus, rezistenta regimului de la Bagdad cu ajutorul civililor poate reprezenta un alt factor important, considera ABC. Potrivit autoritatilor citate de postul american de televiziune, este foarte probabil ca americanii sa ocupe anumite zone din Irak si sa ofere ajutoare pentru milioane de persoane, in timp ce ar continua luptele pentru ocuparea altor regiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO