Politică externă

153 de morti dupa ce un avion a explodat pe pista la Madrid

22.08.2008, 20:27 22

Anchetatorii au inceput ieri sa analizeze cutiile negre ale avionului prabusit miercuri la Madrid pe aeroportul Barajas pentru a identifica motivele accidentului care s-a soldat cu moartea a 153 de persoane, acesta fiind cel mai mare dezastru aviatic din Spania din ultimii 25 de ani.
Intre timp, rudele celor aflati la bordul avionului impreuna cu cadrele medicale au inceput identificarea victimelor, iar Guvernul de la Madrid a declarat trei zile de doliu national in memoria acestora.
Miercuri, unul din motoarele avionului companiei Spanair, cu destinatia Las Palmas din Insulele Canare, care avea 172 de persoane la bord, a luat foc in timp ce acesta se afla in faza de decolare, potrivit rapoartelor initiale. Ulterior aparatul s-a rupt in doua si a luat foc dupa ce a iesit de pe pista.
Televiziunile au emis miercuri imagini cu locul accidentului de unde se puteau vedea fum si resturile avionului pe campul unde aeronava a esuat.
Directorul serviciului de urgente al aeroportului, Ervigio Corral, a declarat ca echipele de salvare se confrunta cu "o scena dezolanta".
"Nu poti distinge ca acolo se afla un avion in afara de coada aeronavei. Nu mai este nimic din fuzelaj", a declarat Corral.
Numai 19 persoane au supravietuit accidentului, patru dintre acestia fiind in stare foarte grava si opt au ramas sub observatie, a relatat ieri cotidianul spaniol El Pais.
Problemele tehnice sunt cauza accidentului, ipoteza unui atac terorist fiind eliminata de oficialii de la Madrid. Avionul MD-82, vechi de 15 ani, a avut ultima revizie tehnica in luna ianuarie, conform declaratiilor lui Sergio Allard, purtator de cuvant al Spanair, com-panie detinuta de firma scandinava SAS (Scandinavian Airlines System). De altfel, compania aeriana a mai anulat doua zboruri inaintea celui spre Insulele Canare din cauza unor probleme tehnice.
Potrivit ministrului spaniol al transportului, Magdalena Alvarez, tehnicienii companiei spaniole Spanair au permis avionului sa redecoleze dupa ce pilotul a revenit la sol din cauza unei probleme, care a provocat o intarziere de o ora a zborului.
"Oficialii din cadrul serviciului de mentenanta al companiei au autorizat decolarea, asumandu-si responsabilitatea care consta exact in examinarea avionului dupa ce comandantul semnaleaza orice tip de incident la bord. Cutiile negre ne vor permite sa identificam cauzele accidentului", a adaugat ea.
Lista persoanelor aflate la bordul avionului publicate de SAS indica in mare parte nume spaniole, dar si suedezi, germani, olandezi sau chilieni. Peste 20 erau copii, potrivit listei. Printre nume a fost identificat si unul care ar putea fi de origine romana, Carmen Ciprian. Ambasada Romaniei din Spania a anuntat ca nu are informatii conform carora vreun roman s-ar fi aflat printre victimele accidentului.
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, si-a intrerupt vacanta si s-a indreptat de urgenta spre locul accidentului.
"Guvernul spaniol este coplesit, foarte afectat, ca toti spaniolii, de aceasta tragedie", a declarat Zapatero la aeroportul Barajas.
Accidentul aviatic de miercuri este cel mai grav din Spania din anul 1983, cand un avion columbian, un Boeing 747, s-a prabusit la Madrid, ucigand 181 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO