Politică

PNTCD zice ca negociaza cu liberalii un "nou proiect politic"

02.03.2004, 00:00 13



Liderul PNTCD Victor Ciorbea se vede din nou parte a unui important "proiect politic" si alternativa la actuala putere. Presedintele taranist a anuntat ieri ca urma sa se intalneasca aseara cu presedintele PNL Theodoar Stolojan pentru "discutii serioase" privind constructia politica care sa constituie o alternativa "cat mai consistenta" la actuala putere. A vorbit chiar de negocieri cu liberalii urmand, a spus el, ca "modalitatile concrete" de negociere sa fie stabilite de conducerea formatiunii, la sfarsitul saptamanii. Modalitatile de colaborare nu sunt insa deloc clare. Ciorbea a respins ieri ideea ca finalul va fi absorbtia partidului de catre PNL, afirmand ca se poate pune "cel mult" problema unei fuziuni.



Datele curente arata ca visul lui Victor Ciorbea este departe de a se realiza. Liberalii sunt intr-o coalitie cu Partidul Democrat (Dreptate si Adevar. PNL - PD). Ultimul gand al coalitiei este sa-i fie pusa eticheta de un nou CDR - coalitie la care au participat toate cele trei partide. La momentul lansarii aliantei PSD chiar a insistat pe acest aspect. O alianta cu PNTCD ar insemna ca si PD sa fie de acord, iar protocolul de colaborare sa fie modificat. O fuziune presupune un proces mai complicat si nu se stie cum ar putea fi realizat de vreme ce Victor Ciorbea spune ca nu se pune problema "renuntarii la orientarea doctrinara sau apartenenta doctrinara la Partidul Popular European si la Internationala Crestin Democrata."



Relatiile personale si mai ales trecutul atarna si ele greu.



Victor Ciorbea a fost debarcat din fruntea guvernului de liderul PD Traian Basescu, iar liderul PNTCD nu l-a iertat niciodata pentru asta. De altfel, Basescu nu a pretins niciodata sa fie iertat, parerile sale despre Ciorbea fiind bine cunoscute. Nici relatiile cu PNL nu au fost line, mai ales spre sfarsitul mandatului coalitiei de centru dreapta. Sub bagheta fostului presedinte liberal Valeriu Stoica, PNL si-a alcatuit o strategie electorala in afara CDR, a participat singur in alegeri dupa esecul fuziunii cu ApR - ul lui Teodor Melescanu. Theodor Stolojan, atunci doar candidat al PNL pentru alegerile prezidentiale, a fost aspru criticat de taranisti. I s-a amintit mai ales trecutul sau de sef al unui guvern de stanga si de relatiile sale cu Ion Iliescu. Gratie insa si lui Stolojan, PNL s-a salvat de la catastrofa.



PNTCD a ramas in afara Parlamentului a incaput apoi pe mana lui Ciorbea care i-a dat lovitura de gratie. Anul 2001, dar si urmatorii au insemnat un lung sir de scandaluri intr-o formatiune candva aureolata de zdrobitoarea personalitate a lui Corneliu Coposu. PNTCD s-a scindat si nici un semn nu indica faptul ca va reveni, fiind cotat in sondaje cu 1%. Fostul vicepresedinte Vasile Lupu a plecat din partid cu o bucata din PNTCD pe care a lipit-o apoi de partidul fostului presedinte Emil Constantinescu - Actiunea Populara. Formatiune foarte vocala in ultima vreme, - ataca si puterea si opozitia, ultama oara l-a acuzat pe Traian Basescu de colaborare cu fosta Securitate - Actiunea Populara nu pare interesata de o alianta electorala cu PNTCD, dar ar fi dispusa la un moment dat pentru o fuziune sun egida AP. Cele doua formatiuni se invita reciproc sa inceapa discutii despre strangerea randurilor, lucru care le-ar oferi poate o sansa de a intra in Parlament. Nici Ciorbea si nici Constantinescu nu cedeaza.



Cel mai probabil scenariu e ca cele doua formatiuni vor merge singure in alegeri, adica sa piara, fiecare pe limba proprie. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO