Politică

PNL vrea demiterea ministrului Carmen Dan: „Reprimarea protestelor a fost coordonată de ministrul de Interne la ordinele lui Liviu Dragnea”

PNL vrea demiterea ministrului Carmen Dan: „Reprimarea...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

27.08.2018, 14:58 57397

Liberalii au susţinut, luni, că vor depune o moţiune simplă pentru demiterea ministrul Carmen Dan şi va iniţia procedura de constituire a unei comisii parlamentare pentru evenimentele de la protestul din 10 august.

”Convocată de către Partidul Naţional Liberal la Comisia de apărare din Senat, prefectul Capitalei, Speranţa Clişeru, a făcut o declaraţie cutremurătoare despre intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Victoriei în data de 10 august. Prefectul Capitalei a afirmat că a semnat ordinul de evacuare al manifestanţilor din Piaţa Victoriei după ora 24, adică în data de 11 august, în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a susţinut că a primit acest ordin în data de 10 august, la ora 23.11”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Potrivit documentului, declaraţiile Speranţei Cliseru sunt foarte grave pentru că înseamnă că jandarmii au intervenit în forţă pentru dispersarea manifestanţilor fără ordin semnat de prefectul Capitalei aşa cum prevede legea.

”Jandarmeria trebuie să răspundă acum fără echivoc la ordinul cui au acţionat în seara zilei de 10 august pentru reprimarea violentă a protestelor dacă nu aveau un ordin scris de la prefectul Capitalei? Este tot mai clar pentru toată lumea că acţiunea în forţă a jandarmilor a fost coordonată de la ministerul Afacerilor Interne unde, pe tot parcursul operaţiunii, s-a aflat ministrul Carmen Dan. Oricât ar încerca marionetele lui Liviu Dragnea din guvernul României să muşamalizeze intervenţia brutală a forţelor de ordine din 10 august, cei implicaţi în această operaţiune se încurcă în explicaţii şi minciuni care nu pot acoperi un adevăr extrem de simplu: reprimarea protestelor a fost coordonată de ministrul de Interne la ordinele lui Liviu Dragnea. Partidul Naţional Liberal va continua să cheme la audieri pe toţi cei responsabili în comisiile de specialitate ale Parlamentului până la aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Iar la începutul sesiunii parlamentare, PNL va depune o moţiune simplă pentru demiterea ministrul Carmen Dan şi va iniţia procedura de constituire a unei comisii parlamentare”, se mai arată în comunicatul liberalilor.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a declarat, luni, că în timpul protestelor din 10 august nu s-a aflat în centrul mobil de comandă, ci ”într-o clădire din clădirile care aparţin de guvern”, spunând că ordinul de evacuare a pieţei a fost dat după miezul nopţii.

”Violenţele care necesitau restabilirea ordinii publice s-au întâmplat mult mai târziu, când s-a dat foc la fel de fel de elemente de mobilier urban Nu are importanţă unde erau. (Ordinul - n.r.) Era de restabilirea ordinii publice. Nu putea să eliberăm un spaţiu şi pe străzi să se întâmple acte de vandalism sau de terorism. Cred că era după 12 noaptea (când am semnat ordinul - n.r.). (...) Nu ştiu ce spune MAI şi eu spun ce spun eu”, a spus Speranţa Cliseru.

Ea a mai spus că a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice pe baza informaţiilor de la Jandarmerie.

Declaraţiile prefectului vin în contextul în care jandarmii au susţinut că au primit ordin din partea Speranţei Cliseru la ora 23.11.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO