Politică

PNL, USR/PLUS şi UDMR s-au înţeles în privinţa împărţirii ministerelor: noul guvern va fi anunţat în această săptămână

PNL, USR/PLUS şi UDMR s-au înţeles în privinţa...

Autor: Robert Manea

21.12.2020, 00:07 2261

După două săptămâni de încordare a muşchilor, PNL, alianţa USR/PLUS şi UDMR s-au înţeles în privinţa alianţei de guvernare şi a împărţirii posturilor în viitorul guvern, dar şi a instituţiilor publice. Vineri seară, cei trei lideri politici au confirmat faptul că Florin Cîţu, ministrul finanţelor, va fi propunerea de premier cu care vor merge în comun la preşedintele Klaus Iohannis. Dan Barna de la USR, Kelemen Hunor de la UDMR urmează să devină vicepremieri. Ludovic Orban, preşedintele PNL, a fost acceptat să preia funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o poziţie extrem de influentă în Parlament, în gestionarea aprobării legilor sau punerea lor în sertar. PNL va prelua Ministerul de Finanţe, Internele, Apărarea, Externele, Energia, Agricultura, Educaţia, Munca şi Cultura, plus Secretariatul General al Guvernului. USR/PLUS preia Economia, Transporturile, Fondurile Europene, Sănătatea, Justiţia şi Cercetarea. UDMR va prelua Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Mediul plus Ministerul Tineretului şi Sportului.

Această împărţire este puternic criticată de o parte din PNL care consideră că s-a cedat prea mult din putere, din ministerele care vor gestiona sumele mari de bani din fondurile europene pentru revenirea din criză în schimbul acceptării lui Ludovic Orban ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Revolta din PNL, pe care Ludovic Orban a caracterizat-o „niciodată nu poţi mulţumi pe toată lumea“, nu a câştigat teren, astfel încât săptămâna aceasta se vor anunţa noul guvern şi noii miniştri. Florin Cîţu a spus că guvernul trebuie aprobat cât mai repede ca să se apuce de treabă, mai ales că trebuie discutat şi aprobat bugetul de stat pe 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO