Politică

PNL şi USR/Plus, cele două partide care au câştigat alegerile şi au aproape 50%, nu se înţeleg deloc

Dan Barna, USR (prim-plan), şi Ludovic Orban, PNL, cei doi lideri ai partidelor câştigătoare la alegeri

Dan Barna, USR (prim-plan), şi Ludovic Orban, PNL, cei doi lideri ai partidelor câştigătoare la alegeri

Autor: Iulian Anghel

31.05.2019, 00:05 7495

PNL vrea acum la guvernare, în timp ce USR/Plus vor să stea în opoziţie până la alegerile parlamentare şi nici nu-l sprijină pe Iohannis pentru Cotroceni, preferând un candidat propriu.

PNL a câştigat alegerile europarlamentare cu 27% din voturi. PSD şi alianţa USR-PLUS sunt la egalitate practic – 22,5% fiecare (diferenţa dintre ele este de 13.000 de voturi). Dacă alegerile europarlamentare ar fi fost alegeri legislative, PSD ar fi fost acum în opoziţie. PNL şi USR/PLUS ar fi putut face o majoritate în cazul unor alegeri legislative, dar pregătirea lor pentru o colaborare arată cât de dificil va fi. PNL a anunţat o moţiune de cenzură împotriva guvernului, dar aliaţii lor prezumtivi nu vor să o semneze – nici USR-PLUS, nici UDMR.

În mai multe luări de poziţie publice, preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a acuzat pe cei din USR-PLUS - cei fără de care liberalii nu pot spera să guverneze - de aroganţă. Nu este limpede scenariul, dar otrava a fost pusă de declaraţii ale unor lideri ai USL-PLUS cu privire la desemnarea unui candidat propriu pentru alegerile prezidenţiale de la finalul de an. Candidatul PNL este actualul preşedinte Klaus Iohannis, fost preşedinte al PNL pentru scurtă vreme. USR-PLUS vor un candidat propriu la preşedinţie pentru că această „obrăznicie” le maximizează şansele electorale viitoare. În aceeaşi vreme, PNL, câştigătorul alegerilor, nu este deloc într-o poziţie confortabilă: a câştigat, dar nu poţi guverna azi cu 27%. Cu 27% a guvernat Nicolae Văcăroiu, în urmă cu 25 de ani, dar vremurile erau tulburi atunci şi mulţi pitici politici au fost de acord să colaboreze pentru o legătură de leuştean.

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat în aceste zile foarte prietenoasă cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu admite demisia miniştrilor vinovaţi, în opinia opoziţiei, de degringolada de la votul din străinătate şi nici preşedintele nu poate întinde coarda pentru că nu are „15.000 de specialişti” pe care i-a avut Emil Constantinescu, fostul preşedinte între 1996 şi 2000. Dar premierul „se consultă” cu preşedintele pentru că guvernul ei este oricum plin de găuri. Principalul consilier de imagine, apropiat al lui Liviu Dragnea, Anca Alexandrescu, a fost demisă. Puternicul, până acum o săptămână, Darius Vâlcov îşi aşteaptă rândul. Ministrul de interne, Carmen Dan, a fost chemată ieri la DNA într-un dosar mai vechi. Garda pretoriană a lui Liviu Dragnea se împrăştie, iar opoziţia PNL simte că este momentul pentru o lovitură bună. Dar USR-PLUS nu vor să fie vioara a doua, nu vor să fie calul de rezervă de la căruţa PNL. Iulian Anghel

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO