Politică

PNL si PSD, acuzate ca pun la cale eliminarea cotei unice

PNL si PSD, acuzate ca pun la cale eliminarea cotei unice

Vasile Blaga, secretarul general al PD: Intelegerea pe sub masa PNL - PSD va face ca aceasta cota unica sa nu ramana la 16%.

16.04.2007, 17:37 10

Mentinerea cotei unice de impozitare la 16% este pusa sub semnul intrebarii de Partidul Democrat, dupa ce Partidul Social Democrat, adept al impozitului gradual, a dat votul de investitura noului guvern minoritar PNL-UDMR.
Secretarul general PD, Vasile Blaga, sustine ca liberalii si social-democratii s-au inteles sa modifice cota unica, de la inceputul lui 2008, printr-o initiativa parlamentara a PSD, insa ambele partide neaga aceasta ipoteza.
PSD si PNL nu exclud insa colaborari in Parlament pe proiecte sociale, insistand ca nu e vorba de o intelegere la nivel guvernamental.
"Intelegerea pe sub masa PNL - PSD va face ca aceasta cota unica sa nu ramana la 16%", a spus Blaga, intr-un interviu pentru Mediafax. Atat liberalii, cat si social-democratii neaga ca intre cele doua partide ar fi avut loc discutii sau negocieri pentru orice proiect, cu atat mai putin pentru renuntarea la cota unica.
"Nu s-a discutat cu nimeni pe aceasta tema", sustine vicepresedintele liberal, Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.
"PNL nu are cum sa renunte la cota unica, ei sunt la guvernare, este programul lor, cand o sa venim noi la guvernare, o vom modifica", a spus si vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, fost ministru de finante.
La investitura noului guvern PNL - UDMR in Parlament, liderul PSD Mircea Geoana afirmase ca votul PSD nu reprezinta sub nicio forma un cec in alb pentru politicile guvernului si a spus ca formatiunea sa se va ghida numai dupa propriul sau program "Romania Sociala". Potrivit acestui program, cota unica de impozitare i-a saracit pe saraci si i-a imbogatit pe bogati, iar optiunea potrivita ar fi un sistem de impozitare progresiva in care cei cu venituri mici sa contribuie mai putin, iar cei cu venituri mari sa plateasca mai mult.
Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu, care isi doreste impozit progresiv in doua trepte, spune ca discutia despre renuntarea la cota unica trebuie privita cu rezerva ca urmare a avertismentelor care au venit in ultima perioada de la Fondul Monetar International, de la Uniunea Europeana si de la agentiile de rating. FMI cere prudenta in ceea ce priveste politicile fiscale ale Romaniei, arata fostul ministru. El spune insa ca in ceea ce priveste alte proiecte, colaborarea cu liberalii este deschisa.
"Am inteles ca Varujan Vosganian doreste sa aiba o discutie in legatura cu Fondul Proprietatea si ii vom spune punctul nostru de vedere. E nevoie si de o discutie in ceea ce priveste reducerea CAS, care este o masura buna, dar trebuie sa vedem care este impactul ei asupra bugetului", afirma Tanasescu. Inaintea votului de investitura el afirmase ca PSD nu va vota noul guvern daca acesta nu va veni cu masuri sociale in favoarea tinerilor si a pensionarilor. PSD doreste sa promoveze in Parlament initiative in sprijinul pensionarilor (cresterea punctului de pensie) sau a tinerilor (locuinte care sa fie inchiriate celor cu venituri mai mici).
PNL spune ca nu are nimic impotriva unor discutii cu PSD pe probleme sociale.
"E normal sa existe colaborare la nivel parlamentar, exista o perceptie gresita ca opozitia si puterea trebuie sa fie doi dusmani si nu trebuie sa colaboreze", a declarat si Eugen Nicolaescu. El spune ca PNL va incerca sa promoveze foarte multe masuri sociale, ca urmare a cresterii economice. "Am avut o crestere economica foarte buna, si ca urmare a cotei unice, acum e normal sa promovam masuri care sa vina in sprijinul oamenilor", spune vicepresedintele liberal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO