Politică

PNL incepe marea "liberalizare" a opozitiei

20.05.2005, 20:08 16

Senatorul independent Mihai Lupoi, fost membru al PPRM, si-a anuntat, oficial, ieri, in plenul Senatului, inscrierea in PNL si afilierea la grupul parlamentar liberal. Exista semnale ca si alti parlamentari, de la alte partide, sunt pregatiti sa sara in barca liberala.

Potrivit unor surse din partid, semnalul racolarilor a fost dat de premierul Calin Popescu Tariceanu, ingrijorat de slaba sustinere parlamentara de care se bucura Guvernul sau. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, spune, insa, ca partidul nu "racoleaza" parlamentari neliberali, ci poarta "discutii" cu ei.

O alta posibila "reconvertire" ar putea fi aceea a deputatului PSD Mihai Malaimare. Ieri, deputatul Mihai Tanasescu a spus ca Malaimare "nu a luat o decizie in sensul de a parasi" partidul. El a precizat ca nu are cunostinta de decizia deputatului Traian Dobre care a plecat din PSD.

In prezent, liberalii negociaza cu senatorul PSD de Iasi, Neculai Apostol, care a parasit PSD in urma cu o saptamana si ar putea trece la PNL. Acelasi gest l-ar putea face si deputatii social-democrati Mihai Malaimare si Traian Dobre.

Liberalul Eugen Nicolaescu a declarat ca PNL poarta negocieri cu reprezentanti ai altor partide politice parlamentare, discutiile avand loc "la cererea acestora", dar a respins existenta in partid a unei strategii de racolare a parlamentarilor din opozitie.

El nu a precizat cu cate persoane se poarta discutii, din ce formatiuni politice fac parte sau cine sunt acestia, dar a confirmat, ca raspuns la o intrebare, existenta unor discutii, "de mai multe luni de zile", cu reprezentanti ai mai multor partide politice aflate in opozitie, care si-au exprimat de mai multe ori intentia de a parasi formatiunile politice pe listele carora au intrat in Parlament si "de se alia intr-un fel sau altul Coalitiei".

El considera ca "este greu de oprit un parlamentar care doreste sa se inscrie in PNL"

"In PNL nu s-a discutat niciodata despre un asemenea subiect (al racolarilor - n.n.) si vreau sa reamintesc ca Tariceanu, ca lider liberal in 2002-2004, a fost unul din promotorii interdictiei migratiei politice", a declarat Nicolaescu. In plus, el a aratat ca Tariceanu "a fost si este un sustinator al interzicerii migratiei politice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO