Politică

PNL acuza Puterea ca denatureaza democratia prin presiunile pe care le face asupra opozitiei

15.04.2004, 00:00 22



Presedintele PNL Theodor Stolojan a acuzat ieri PSD si pe liderul acestui partid, Adrian Nastase, ca poarta raspunderea pentru "denaturarea democratiei din Romania" intrucat nu au luat atitudine impotriva migratiei politice si, din contra, au facut presiuni asupra primarilor opozitiei sa se inscrie in partidul de guvernamant. Toate aceste actiuni ale PSD pun in pericol corectitudinea alegerilor locale din 6 iunie, sustine liderul liberal.



PSD a respins aceste acuzatii si le-a pus pe seama faptului ca liberalii nu au candidati "valorosi" pe listele electorale.



Cu o vehementa rar intalnita, Theodor Stolojan s-a dezlantuit impotriva partidului de guvernamant aratand ca "a deturnat" rezultatul alegerilor locale din 2000. Mai exact, Stolojan a reclamat faptul ca daca in urma scrutinului de acum patru ani PSD a obtinut 37% dintre mandatele de primari, acum 80% dintre primarii din Romania sunt membrii ai partidului de guvernamant. "PSD si-a dublat numarul de primari folosind in acest scop nu convingerile politice ci coruptia institutionalizata", a spus presedintele liberal. Este vorba, potrivit lui Stolojan, de presiuni politice prin blocarea accesului primarilor opozitiei la fondurile bugetare, santaj, amenintari, precum si utilizarea serviciilor descentralizate ca instrumente politice. Theodor Stolojan a adus in discutie cazul unui primari PNL din judetul Valcea caruia i-a fost incendiata locuinta si a primarului Devei Mircia Muncean, pe numele caruia a fost redeschisa o ancheta de catre PNA, desi justitia il declarase nevinovata in urma unei verificari anterioare. Cele doua situatii sunt, potrivit presedintelui PNL, exemple de presiuni politice exercitate de PSD. La conferinta de presa a PNL au fost prezenti ieri primarii PNL Mircia Muntean (Deva) si Lucian Iliescu (Giurgiu) care au reclamat faptul ca toate actiunile lor sunt blocate de reprezentantii PSD. "Daca am fi alesi pentru un nou mandat, cu o guvernare PSD, nu am mai putea face fata inca patru ani", afirma primarul Devei Mircia Muntean.





PNL isi apara oamenii



Theodor Stolojan a dat asigurari ca PNL isi va apara oamenii in fata "agresiunii PSD", indiferent daca este vorba despre oameni care fac obiectul unor anchete ale PNA. Faptul ca lui Mircia Muntean i s-a deschis un alt dosar nu face decat sa intareasca pozitia PNL, afirma Stolojan. Liderul PNL a facut referire si la situatia presedintelui PD, Traian Basescu, aliatul sau politic, care face obiectul unei noi anchete prin redeschiderea dosarului "Flota". Atat Muntean cat si Basescu vor fi sustinut politic de PNL.



In acest context, Theodor Stolojan "l-a somat" pe presedintele PSD Adrian Nastase sa spuna public ce intentioneaza sa faca pentru franarea migratiei politice.



Legea alegerilor locale a fost adoptata recent de Parlament si, in ciuda insistentelor partidelor de opozitie, migratia politica nu a fost sanctionata. Ulterior, Adrian Nastase a spus ca PSD va amenda politic primarii si consilierii care in timpul mandatului vor demisiona de la partidul pe listele caruia a candidat. Pana acum nu a fost anuntata nici o initiativa concreta in sensul celor promise de presedintele PSD.



Opozitia, in schimb, a inceput sa stranga semnaturi pentru sustinerea unui proiect de lege care sa sanctioneze migratia politica. Mai exact, primarii, consilierii locali si generali, dar si parlamentarii care vor demisiona din partidele pe listele carora au fost alesi ar urma sa-si piarda si mandatului.



Campania de strangere de semnaturi a PNL se va incheia pe 15 mai.



Partidele de opozitie au protestat fata de presiunile la care sunt supusi primarii opozitiei de catre putere inclusiv la Congresul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei. Pana ieri PNL nu primise nici un raspuns de la Strabourg. Totodata, alesii locali ai opozitiei au constituit Liga a primarilor neinscrisi in PSD prin care sa contracareze "agresiunile" partidului de guvernamant.





PSD: Liberalii fac numai scandal



Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a respins ieri acuzatiile PNL spunand ca risca sa intre "intr-o spirala periculoasa" reluand aceste teme de discutie. "Problema lor este ca n-au convins oameni valorosi sa candideze pe listele lor. Facand numai scandal, intr-un limbaj care-i descalifica, oamenii nu vor sa mai candideze pe listele PNL", a spus Niculescu-Duvaz. Potrivit reprezentantului PSD, acuzatiile lui Theodor Stolojan tradeaza ingrijorarea fata de rezultatul alegerilor si este, totodata, o maniera lamentabila de a face politica.



PSD, a amintit Niculescu-Duvaz, a intitat Congresul Puterilor Locale si Regionale sa faca o analiza in campania electorala si in timpul alegerilor, tocmai pentru a risipi suspiciunile opozitiei legate de pretinsa fraudare a alegerilor locale si pentru a nu fi puse in discutie criteriile de aderare a Romaniei la UE.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO