Politică

PNL a pus un picior in barca guvernarii. Cale deschisa pentru un guvern de dreapta

PNL a pus un picior in barca guvernarii. Cale deschisa pentru un guvern de dreapta

Guvernul nu trebuie sa fie format in jurul PD-L si nu trebuie sa fie sub influenta lui Traian Basescu. Daca aceste lucruri sunt indeplinite, guvernarea devine posibila, spune liderul PNL Crin Antonescu

15.12.2009, 00:00 19

Conditiile sunt favorabile dupa ce ieri Curtea Constitutionala arespins cererea PSD de anulare a alegerilor din sase decembrie,pasul urmator fiind validarea lui Traian Basescu ca presedinte sidepunerea juramantului de catre acesta.

Liberalii l-au desemnat ieri premier pe liderul PNL, CrinAntonescu, in cazul in care acest post va reveni partidului lor.Dar nu au mai conditionat guvernarea de prezenta acestuia infruntea Guvernului, afirmand ca ar accepta si un independent inaceasta functie. Potrivit lui Antonescu, PNL va contacta toatepartidele, iar aseara urma sa ia legatura cu Emil Boc, sefulPD-L.

Surse din PSD spun ca Antonescu i-a dat de inteles lui MirceaGeoana ca va intra intr-o guvernare cu PD-L si UDMR. Presiuneapentru intrarea la guvernare alaturi de PD-L a venit din teritoriu,iar liderii PNL nu au mai refuzat ieri, transant,o coalitie cuPD-L, cum o facusera inainte.

Este asteptata acum decizia Curtii Constitutionale la cerereaPSD de anulare a turului doi al prezidentialelor. Daca Curtea nuproduce o surpriza de proportii decizand repetarea scrutinului,validarea mandatului prezidential al lui Traian Basescu sidepunerea juramantului de catre acesta va reprezenta punctul decotitura al tatonarilor politice care se vor transforma innegocieri pe un program si pe oameni.

PSD cere ancheta parlamentara pentrualegeri

PSD a continuat ieri sa sustina ca alegerile au fost fraudate sia cerut alcatuirea unei comisii speciale de ancheta a Parlamentuluicare sa probeze fraudele.

Pornind de aici, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca cea maipotrivita formula de guvernare este aceea ce ar rezulta dinmajoritatea PSD, PNL, UDMR care l-a sustinut in alegerileprezidentiale. O astfel de majoritate reprezinta, in opinia luiGeoana, "formula optima pentru aceasta perioada", avand siavantajul ca ar reprezenta vointa celor peste cinci milioane devotanti ai sai. "Din punctul nostru de vedere, aceasta majoritateeste preferabila. Formula pe care liderii PD-L o avanseaza inaceste zile (guvern minoritar, PD-L, UDMR, minoritati, independenti- n. n.) este o pseudomajoritate formata din bucatele, bazata pefurat parlamentari de ici de colo", a adaugat el.

Un guvern minoritar PD-L, UDMR, minoritati si independenti, are234 de parlamentari, cu doi mai putin decat majoritatea de 236 deparlamentari (jumatate plus unu din numarul lor) necesara pentru atrece Guvernul de votul Parlamentului. Geoana sustine ca o formulaguvernamentala "cu unul, doi parlamentari de stransura reprezintareteta dezastrului economic si social in Romania".

O majoritate PD-L, PNL, UDMR, minoritati si, eventual,independenti ar fi una mai mult decat suficienta - 313parlamentari. Jocurile par facute acum, dupa ce PD-L si-a asiguratsprijinul UDMR, al independentilor si al minoritatilor - asadar unguvern care, in extremis, poate trece de Parlament, in conditiilein care mai multi parlamentari din PSD si PNL au anuntat public cavor sprijini trecerea oricarui guvern.

Din teritoriu s-au facut presiuni asupra liderilor PNL de lacentru, iar votul dat la vedere a fost majoritar in favoareanegocierilor pentru intrarea la guvernare. Insa, asa cum aratatabla de sah a politicii de la Bucuresti, este putin probabil caPNL (care spune ca discuta cu toate partidele) sa poata face omajoritate cu PSD.

Insa PNL nu va intra la guvernare oricum, spun liderii sai. Inconducerea partidului s-a stabilit ca liberalii intra la guvernarecu conditia ca puterea sa nu graviteze in jurul presedintelui sau aPD-L. Altfel spus, liberalii vor sa se asigure ca Traian Basescu nuva interfera in actul guvernarii, daca va fi declarat castigator decatre Curtea Constitutionala. Si, de asemenea, vor sa se asigure canu vor fi vioara a doua

intr-un guvern condus de PD-L. Numai ca, PD-L a reiterat ieri capostul de premier nu se negociaza si el trebuie sa revina acestuipartid.

Liberalii nu recunosc nici grupul independentilor (18parlamentari), o parte dintre acestia fiind parlamentari liberaliexclusi din partid pentru ca au absentat la votarea motiunii decenzura prin care Guvernul Boc a fost demis.

Conditiile PNL:

  • respingerea ideii unui guvern centrat in jurul PD-L
  • premier liberal sau unul independent
  • niciun membru al guvernului sa nu fie mai presus de acuzatiilede coruptie ("Nu vom putea colabora cu Emil Boc si Elena Udrea", aspus Crin Antonescu)
  • elaborarea unui program de guvernare anticriza
  • restabilirea coerenta a functionarii institutiilorstatului
  • aprobarea si aplicarea drepturilor democratice siconstitutionale impotriva oricarui abuz din partea unor indivizisau grupuri politice
  • nediscutarea cu grupul independentilor, pe care nu-l recunoasteca grup parlamentar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO