Politică

PNA ncepe urmarirea penala mpotriva unui senator al opozitiei

29.07.2004, 00:00 18

Partidul National Anticoruptie (PNA) a luat ieri o decizie fara precedent: nceperea urmaririi "n principiu", fara ncadrare juridica, mpotriva unui parlamentar. Este vorba despre senatorul PNL, Radu F. Alexandru, mpotriva caruia PNA a nceput urmarirea penala ca urmare a unui denunt facut de Nati Meir, consilierul presedintelui PRM. Insa, PNA nu precizeaza pentru ce fapta este urmarit penal senatorul PNL. Liberalii au contestat actiunea Parchetului National Anticoruptie, punand-o pe seama unei comenzi politice. PSD neaga orice implicare si spune ca oricine trebuie sa raspunda pentru declaratiile sale. Senatorul liberal, Radu F. Alexandru, refuza sa comenteze: "nu pot face nici un comentariu nainte de a primi o invitatie din partea PNA si de a sta de vorba cu cei care se considera indreptatiti sa instrumenteze acest caz". A dat asigurari nsa ca nu va obstructiona demersul justitiei.
Parchetul National Anticoruptie a anuntat ieri ca procurorii au nceput urmarirea penala "in rem", n linii generale, fara o ncadrare juridica, mpotriva senatorului Radu F. Alexandru, urmand sa verifice afirmatiile consilierului presedintelui PRM, Nati Meir. Consilierul lui Corneliu Vadim Tudor l-a denuntat pe Radu F. Alexandru la PNA, depunand ca proba o caseta audio cu nregistrarea unei convorbiri ntre cei doi si alte documente. Caseta nu a fost facuta publica. Urmarirea penala va fi efectuata de procurorii Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA, urmand sa fie verificate informatiile cuprinse n nregistrarea audio si n documentele prezentate Parchetului de Nati Meir. PNA nu a precizat pentru ce fapta este urmarit penal senatorul PNL. Insa, ancheta ar putea avea legatura cu unele acuzatii lansate la sfarsitul saptamanii de Nati Meir, consilierul presedintelui PRM. El a sustinut la acel moment ca Radu F. Alexandru ar fi spus, ntr-o discutie particulara, ca n cazul n care PNL ar ajunge la putere, senatorul ar oferi, fara licitatie, unele contracte cu statul roman unor firme iraeliene. In schimb, Meir spune ca s-ar fi angajat sa-l sustina pe Radu F. Alexandru pentru preluarea functiei de presedinte al Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania si sa-l determine pe Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, sa domoleasca discursul acuzator la adresa lui Theodor Stolojan, liderul PNL. Aceste angajamente, facute si de o parte si de cealalta, Nati Meir sustine ca sunt nregistrate pe o caseta audio, pe care consilierul liderului PRM a refuzat sa o faca publica. Scopul acestor acuzatii ar fi, potrivit lui Meir, intentia acestuia de a se razbuna pe senatorul PNL, cu care avea un conflict mai vechi.
Radu F. Alexandru a recunoscut ca s-a ntalnit cu consilierul presedintelui PRM dar a negat toate acuzatiile aduse de acesta. "Este o nscenare, un fals ordinar", a afirmat senatorul PNL imediat dupa ce au fost lansate acuzatiile, aratand ca tinta nu este el si presedintele liberal Theodor Stolojan. Tot atunci Radu F Alexandru a anuntat ca l va actiona n judecata pentru calomnie pe Nati Meir.
PNL a calificat ieri drept "ilegala", "o comanda politica", nceperea urmarii penale mpotriva senatorului Radu F. Alexandru. Purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, spune ca acest demers arata implicarea institutiilor statului n ncercarile de denigrare a liderilor opozitiei si considera "suspect" faptul ca institutia nu a fost la fel de prompta si n anchetarea "baronilor PSD". Singurul scop al actiunii PNA este, potrivit PNL, denigrarea candidatului Aliantei D.A. la Presedintie, Theodor Stolojan. In plus, Nicolaescu atrage atentia ca un parlamentar nu poate fi cercetat sau urmarit penal decat de Parchetul Curtii Supreme de Justitie.
De cealalta parte, deputatul Ion Stan, membru n Biroul Coordonator al PSD, forul executiv al acestui partid, este de parere ca oricine trebuie sa-si asume responsabilitatea celor afirmate. "Eu cred ca organele abilitate ale statului, PNA, trebuie sa-si faca datoria si sa judece toare aspectele cu relevanta, la fel cum Radu F. Alexandru trebuie sa produca probe ca afirmatiile sale sunt confirmate sau nu de dovezi", sustine Ion Stan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO