Politică

Penultima lupta pentru Agentia Nationala de Integritate

Penultima lupta pentru Agentia Nationala de Integritate

Multi dintre deputati spun ca Agentia de Integritate este un "moft" al ministrului justitiei

11.09.2006, 19:04 26

Soarta Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care ar urma sa controleze averile demnitarilor, se decide in aceasta saptamana la Camera Deputatilor inainte ca actul normativ sa sustina ultima lupta, in dezbaterea Senatului. Aparatorii si detractorii legii au intrat in arena cu toate armele pregatite.
Aparatorii legii spun ca sunt ingrijorati de modificarile pe care saptamana trecuta Comisia juridica a Camerei Deputatilor le-a adus acesteia, lipsind-o de continut. Criticii ei afirma, dimpotriva, ca actul normativ este defectuos conceput, iar initiatorul sau, ministrul justitiei Monica Macovei, induce in eroare opinia publica prezentandu-i pe cei care vor sa-i aduca corectiile obligatorii drept persoane care se opun combaterii coruptiei.
Transparecy International, Fundatia pentru o Societate Deschisa si Centrul de Resurse Juridice au iesit ieri in apararea legii nu fara a remarca, totusi, ca unul dintre motivele pentru care actul normativ a fost modificat in Camera Deputatilor este insasi ambiguitatea textului care ar fi oferit justificari unor partide pentru a lipsi de continut actul normativ.
Conflictul este urmatorul: ANI urma sa fie o agentie care controla - prin inspectori ai Agentiei - declaratiile de avere ale demnitarilor, le punea cap la cap cu adevarurile din teren si, daca constata inadvertente, sesiza fie Parchetul (in cazul in care avea dovezi ca averea demnitarului a fost dobandita ilegal), fie institutia la care era angajata persoana in cauza (in cazul in care sunt diferente vizibile intre declaratia de avere si averea propriu-zisa, fara a exista insa un indiciu in privinta vreunei fapte penale). In acest ultim caz, demnitarul putea fi demis de institutie si ii putea fi interzisa executarea unei functii publice pentru o perioada de trei ani. Cel in cauza se putea - potrivit formei initiale a textului - adresa instantei, care avea ultimul cuvant. De asemenea, ANI verifica si conflictul de interese si incompatibilitatile demnitarilor.
Saptamana trecuta insa, Comisia juridica a modificat substantial aceste prevederi, stabilind ca Agentia nu se mai ocupa decat cu controlul declaratiilor de avere nu si al averilor propriu-zise si nici al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese. Altfel spus, ANI va verifica declaratiile de avere fara sa poata sa le compare cu averea. De asemenea, Agentia poate fi sesizata, potrivit deputatilor juristi, nu de orice persoana, cum prevedea textul initial, ci de cineva care aduce probe cum ca o avere ar fi dobandita nejustificat. Aceste prevederi au fost adoptate cu votul deputatilor UDMR, PC, PSD si PRM.
Aparatorii proiectului de lege in forma sa cat mai apropiata de varianta initiala - in frunte cu ministrul Macovei - spun ca, de fapt, cei care au modificat legea se opun luptei impotriva coruptiei, Ministrul a spus chiar ca Franco Frattini, comisarul pentru justitie, s-ar fi aratat mirat si ingrijorat de intorsatura pe care au luat-o lucrurile. In opinia ministrului, cei care au modificat legea au un interes personal in aceasta afacere.
Este o acuzatie grava care si-a primit raspunsul ieri de la unul dintre demnitarii care au contribuit la modificarea actului normativ, este vorba despre seful Comisiei juridice din Camera, deputatul PC Sergiu Andon. El sustine ca, de fapt, Macovei este cea care are un interes, anume, vrea sa se prezinte drept campion (singurul) al luptei impotriva coruptiei pentru a-si creste sansele de a ajunge comisar la Bruxelles. Numele ministrului a fost evocat in legarura cu aceasta pozitie care revine Romaniei dupa aderare.
Cele trei organizatii civile amintite au cerut ieri partidelor sa depaseasca aceasta criza. Ministerul este sfatuit sa accepte corectiile - este vorba in primul rand de a stabili pentru inspectorii Agentiei un rol mai clar pentru ca se poate interpreta ca sugerand unele decizii punitive ei se substituie, de fapt, justitiei, lucru interzis de Constitutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO