Politică

PE denunţă aspru blocarea aderării României la Schengen. Europarlamentarii români: Cum am supravieţuit URSS vom supravieţui şi unei UE îndepărtată de valorile ei

PE denunţă aspru blocarea aderării României la Schengen. Europarlamentarii români: Cum am supravieţuit URSS vom supravieţui şi unei UE îndepărtată de valorile ei

Autor: Iulian Anghel

13.10.2011, 13:51 874

Parlamentul European urmează să adopte astăzi prin vot o rezoluţie care acuză faptul că, din interese pur interne, populiste şi xenofobe, unele ţări din UE blochează aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Deşi nu are valoarea juridică fiind doar o recomandare, documentul urmează să acuze Olanda şi Finlanda că au blocat aderarea celor două state la spaţiul Schengen din considerente care nu au nimic de a face cu pregătirea lor.

Acesta este al doilea document în care PE cere primirea celor două ţări în Spaţiul Schengen, după unul asemănător adoptat cu o largă majoritate în iunie.

Dezbaterile au avut loc miercuri, iar europarlamentarii români de toate culorile politice au denunţat discriminarea la care este supusă România.

Poziţia cea mai lipsită de echivoc a avut-o europarlamentarul Corina Creţu (PSD), care a acuzat Occidentul că este vinovat, în parte, de faptul că ţările din Est au trăit 50 de ani în comunism.

"Noi, cei din Est, am trăit jumatate de secol în comunism şi datorită trădării şi laşităţii Occidentului. Lecţia de umilinţă pe care ne-o servesc unele vechi state membre ne aminteşte acest lucru şi, probabil, ne va vindeca de iluzia întoarcerii într-o matcă a normalităţii. Aşadar, fiţi pe pace: cum am supravieţuit Uniunii Sovietice, vom supravieţui şi într-o Uniune Europeană tot mai îndepărtată de visul fondatorilor ei."

Creţu a lăudat efortul PE de a păstra tratamentul corect pentru statele membre, adâugând însă: "Mă tem că nu e cazul să ne facem iluzii într-o Europă tot mai captivă a egoismelor naţionale promovate de dreapta populistă."

Eurodeputatul liberal Renate Weber au acuzat UE a lăsat România şi Bulgaria să piardă meciul la masa verde şi nu pe teren.

Nu mai puţin acuzatoare au fost declaraţiile altor eurodeputaţi, în special cei britanici. Sarah Ludford, membră a grupului liberal, a susţinut: "Este necinstit şi este o atitudine populistă să avem reacţii ca cele ale Finlandei şi Olandei. Este o ruşine."

Europarlamentarii olandezi şi finlandezi s-au pronunţat împotriva aderării celor două ţări.

Olanda şi Finlanda au blocat la începutul acestei toamne aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. Bucureştiul şi Sofia acuză un tratament discriminatoriu şi îl pun pe seama partidelor populiste şi xenofobe din Olanda şi Finlanda.

Miercuri la Bucureşti, premierii român şi bulgar, Emil Boc şi Boiko Borisov au susţinut că graniţele celor două ţări sunt bine păzite şi ar trebuie ca şi alte ţări din Schengen să-şi apere propriile frontiere cum o face România şi Bulgaria.

Aderarea la Schengen trebuie să se bucure de acordul unanim al statelor membre. Olanda şi Finlanda s-au prevalat de acest punct şi au blocat aderarea celor două ţări pe motiv că nu combat destul corupţia.

România a cheltuit peste 1 mld. euro pentru securizarea graniţelor sale în scopul aderării la Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO