Politică

Pe ce se bazează guvernul Tudose în 2018: Creştere economică de 5,5%, mai puţin decât în 2017, un curs valutar în creştere, o rată a inflaţiei mai mare şi dobânzi la lei mai mari

Pe ce se bazează guvernul Tudose în 2018: Creştere...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

06.12.2017, 20:10 249

”Aprobarea bugetului de stat, una dintre cele mai importante acte normative pe care le emite Guvernul şi în pofida tuturor criticilor corului bocitoarelor, este un proiect bun pentru un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste, aş putea spune. Avem în vedere o creştere economică de doar 5,5%, în condiţiile în care toată lumea prognozează o creştere mai mare a PIB-ului. Prevede venituri estimate cu 30,9 miliarde de lei mai mari faţă de 2017 şi este pentru prima dată când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro. Suntem consecvenţi în ceea ce priveşte priorităţile - Sănătate, Educaţie, Infrastructură, creşterile fiind de 17% la Sănătate, 16% la Educaţie, iar pe Investiţii o creştere cu 42% faţă de 2017”, a spus la începutul şedinţei de guvern premierul Mihai Tudose.

El a mai precizat că la Agricultură au fost alocaţi cu 23,6% mai mulţi bani faţă de anul în curs, afirmând că acest domeniu este unul dintre principalele motoare de creştere.

”28,4 miliarde de lei va fi ţinta de fonduri europene atrase pentru 2018. Aşa, o ţintă realistă, eu cred că o s-o depăşim la anul, dat fiind faptul că ajung la maturitate tot ceea ce s-a lucrat anul acesta, proiecte pe care le-am implementat. Va fi anul Centenarului - sunt sume prevăzute, sunt proiecte”, a mai spus premierul.

La rândul său, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat cifrele din proiectul de buget de stat pe 2018.

De asemenea, Executivul a aprobatr şi hotărârea prin care zilele de 14,15 şi 16 decembrie au fost declarate ca zile de doliu naţional în memoria Regelui Mihai.

Miniştrii au ţinut, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, pe ordinea de zi a Executivului figurând şi decretarea a trei zile de doliu naţional, între 14 şi 16 decembrie.

”Dat fiind tragicul eveniment de ieri (marţi - n.r.), vă propun să începem şedinţa de Guvern de azi părintr-un moment de reculegere”, le-a cerut premierul Mihai Tudose miniştrilor prezenţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO