Politică

PDL a rămas cu doar trei primării dintre primele 10 oraşe din ţară: la Cluj, Braşov şi Arad

PDL a rămas cu doar trei primării dintre primele 10 oraşe din ţară: la Cluj, Braşov şi Arad

Autor: Mirabela Tiron

12.06.2012, 00:05 835

Fostul premier Emil Boc, pre­şe­dinte al PDL, a redevenit, cu emoţii, primar al municipiului Cluj-Napoca, obţinând 40,03% din voturi, în timp ce contra­can­didatul său de la USL, Marius Nicoară, a obţinut 38,97%, potrivit rezultatelor finale furni­zate de Biroul Electoral Mu­nicipal, citat de Media­fax. El salvează astfel de la un eşec total campania atât de puternicului, cândva, par­tid de guvernământ care a condus ţara într-o perioadă de criză extrem de profundă.

USL a contestat însă în mai mul­te secţii din Cluj-Napoca nu­mărătoarea voturilor. Bugetul de ve­nituri al primăriei Cluj-Napoca este de 642 de milioane de lei (145 mil. euro), indicator care poziţionează Clujul drept cel mai avut oraş reşedinţă de judeţ din ţară.

Doar în Braşov şi Arad, după cum arătau datele de ieri, fotoliile de pri­mari au fost păstrate de candidaţi din PDL.

În Braşov, George Scripcaru (45 de ani) a reuşit să îşi păstreze funcţia şi să rămână la conducerea primăriei în al treilea mandat cu 44,9% din voturile alegătorilor. În 2008, George Scripcaru câştiga cu circa 70% conducerea primăriei. Contracandidatul principal de la USL Cătălin Le­onte a obţinut 40,16% din voturi. Cu un buget de 598 de milioane de lei (135 mil. euro), pri­măria Braşovului este a doua cea mai bogată primărie din ţară. La sfâr­şitul anului trecut, în Po­ia­na Braşov, Gheor­ghe Scrip­caru şi fos­tul mi­nistru al turis­mu­lui Elena Udrea inau­­guraseră cel mai mare dome­niu schiabil din ţară, o in­vestiţie de 25 de milioane de euro.

Braşov, ora­şul cu 230.000 de lo­cuitori, atra­ge din ce în ce mai mulţi investitori. Printre aceştia se nu­mără Cora, Au­chan şi fondul sud-afri­can de in­ves­tiţii NEPI care vor să dezvolte cen­tre comerciale.

Şi în Arad, Gheorghe Falcă (PDL) a obţinut al treilea mandat la conducerea primăriei cu 47% din voturi. Lia Ardelean, principalul con­tra­candidat de la USL, a atras doar 28% din voturile alegătorilor.

Un alt candidat care şi-a păstrat fotoliul de primar este Radu Mazăre. Cu programele sociale demarate, el a reuşit să câştige pentru a patra oară mandatul de primar la Constanţa, cu un procent de 65% din voturi. Bugetul primăriei Constanţa se ridică la 523 de milioane de lei, fiind al patrulea cel mai bogat oraş reşedinţă de judeţ din ţară.

Singura femeie care a reuşit să câştige mandatul de primar într-unul din cele mai avute zece oraşe din ţară este Lia Olguţa Vasilescu (USL). Ea a fost o vreme în PRM şi a ajuns o figură populară după ce a anunţat că are centura neagră la karate. Prin obţinerea a 49,8% din voturi ea îl va înlocui în funcţie pe Antonie Solomon (UNPR), care a fost timp de opt ani la conducerea primăriei.

Este de remarcat faptul că în ora­şe­le unde edilii au reuşit să îşi păstreze fotoliile de primari, cum s-a întâmplat la Braşov sau la Arad, partidele din care fac parte au pierdut însă majo­ri­tatea în consiliile locale.

Controlul unei ad­ministraţii se efectuează prin con­siliul local, cel care aprobă bugetele şi proiectele înaintate de primar. În lipsa unei relaţii şi înţe­le­geri cu consiliul lo­cal, primarul nu poa­te derula pro­iecte, acest "par­la­ment local" - con­siliul local, poate bloca toate pro­iec­tele, singurul lu­cru pe care nu îl poate interzice fiind purtarea eşar­fei de primar.
Dacă la Arad Gheorghe Falcă a reuşit să obţină al treilea mandat la conducerea primăriei, alianţa din care face parte nu va avea majo­ri­tate în consiliul local, obţinând 39% din voturi, potrivit Mediafax.

Aceeaşi situaţie este şi în Braşov, unde George Scripcaru (PDL) a câştigat mandatul de primar al muni­cipiului Braşov, însă în consiliul local USL a obţinut 12 mandate cu 42% din voturi, în timp ce PDL a reuşit să obţină nouă mandate cu 32,5% din voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO