Politică

PD-L si-a stabilit componenta "Guvernului-alternativa"

PD-L si-a stabilit componenta "Guvernului-alternativa"

Presedintele Traian Basescu (dr.) a spus in mai multe randuri ca va desemna viitorul premier din randurile PD-L

15.07.2008, 19:36 67

Pentru guvernare se pregatesc atat PSD (care saptamana trecuta si-a prezentat oferta electorala care prevede scaderea impozitului pe venit la 10% pentru cei care castiga sub salariul mediu pe economie), cat si PNL, care ieri a luat in discutie programul cu care se va prezenta in alegeri, dar care nu este inca public.
Intre potentialii viitori ministri ai PD-L se numara fostul consilier prezidential Bogdan Chiritoiu, fostul ministru al educatiei Mircea Miclea, profesorii Adrian Miroiu (fost secretar de stat in Ministerul Educatiei), Mihaela Miroiu (profesor la SNSPA), dar si ziaristii Sever Voinescu si Daniel Uncu.
Componenta "guvernului alternativa" al PD-L ar urma sa fie prezentat in formula sa definitiva la inceputul lui septembrie.
Asa cum a fost stabilit ieri, "Guvernul alternativa" este format din departamente, iar sefii acestora trebuie sa elaboreze pe fiecare domeniu guvernamental programul de guvernare al PD-L.
Surse din partid au spus pentru ZF ca PD-L va mentine, daca va guverna, cota de impozitare de 16% (este examinata chiar ipoteza diminuarii acestui procent). Concomitent, in colaborare cu Comisia Europeana, ar urma sa fie elaborat un program de ajutoare de stat pentru industriile care produc cel mai mare deficit comercial.
Comisia Afacerilor Europene a PD-L este compusa din Iordan Barbulescu (profesor la SNSPA), fostul ministru al integrarii europene, Anca Boagiu, si Daniel Uncu (fost jurnalist la Romania libera si la Curentul).
Comisia de economie si finante ii are ca membri pe Bogdan Chiritoiu (consilier de stat al lui Traian Basescu), Bogdan Dragoi (fost consilier al ministrului integrarii europene), fostul vicepremier Gheorghe Pogea, fostul ministru al integrarii europene, Emil Dinga si fostul ministru de finante Ionut Popescu.
Comisia pentru justitie este coordonata de fostul ministru Valeriu Stoica, impreuna cu Elena Udrea si Cristina Traila (avocat). Comisia afacerilor interne ii are ca membri pe fostul ministru de interne Vasile Blaga, pe fostul secretar de stat Mircea Toader (la Interne), pe deputatul Cornel Stirbet si pe consilierul la Primaria Municipiului Bucuresti Valentin Mircea.
Comisia apararii este formata din fostul ministru Sorin Frunzaverde, deputatul Viorel Oancea, fostul prese-dinte al Comisiei SIE, Romeo Raicu, si Mireille Radoi (sefa promotiei 1996 a Academiei Nationale de Informatii din cadrul SRI).
Comisia pentru transporturi este reprezentata de fostul ministru Radu Berceanu, precum si de deputatii Gabriel Sandu si Corneliu Momanu.
Comisia pentru educatie, cercetare si tineret este formata din fostii mi-nistri Mircea Miclea si Mihail Hardau, alaturi de Adrian Miroiu (profesor la SNSPA) si Daniel Funeriu (consilier al lui Theodor Stolojan).
Comisia pentru munca ii are ca membri pe fostul ministru Gheorghe Barbu, fostul secretar de stat Catalin Danila, deputatul Mircea Iustian si Mihaela Miroiu (profesor la SNSPA).
Comisia pentru agricultura este formata din fostul ministru Gheorghe Flutur si deputatii Marian Hoinaru, Stelian Fuia si Valeriu Tabara.
Comisia pentru IMM este reprezentata de deputatii Petre Ungureanu, Cristian Boureanu si Gheorghe Albu.
Comisia pentru sanatate ii are ca membri pe deputatii Cristian Radulescu si Sorin Paveliu, pe fostul ministru Mircea Cinteza si pe Lucian Duta (medic la Spitalul Universitar).
Comisia pentru dezvoltare, lucrari publice si locuinte este compusa din fostul ministru Anca Boagiu, din presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, si din senatorul Viorel Arion.
Comisia pentru mediu si dezvoltare urbana ii are ca membri pe fostul ministru Sulfina Barbu, pe Dan Manoleli (profesor al Universitatii Bucuresti), pe deputatul Petru Lificiu si pe Adrian Iordache (membru al PD-L Bacau).
Comisia pentru relatii internationale este formata din jurnalistul Sever Voinescu, Teodor Vatafu (consilier al lui Theodor Stolojan, fost secretar in MAE) si deputatul Cezar Preda.
Cei care fac parte din aceste comisii nu au "din start" statut de ministri, dar unii dintre ei se vor regasi in viitorul Guvern, sustin surse PD-L, citate de Mediafax.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat ieri ca programul de guvernare al acestei formatiuni politice va fi prezentat "probabil in luna septembrie, cel mai devreme".
La randul lor, liberalii au discutat ieri despre viitorul lor program de guvernare, premierul Calin Popescu-Tariceanu afirmand dupa o sedinta a conducerii partidului ca acesta va fi gata pe 25 august. Daca niciun partid nu castiga alegerile cu 50% din voturi, Constitutia lasa la latitudinea sefului statului nominalizarea persoanei si a partidului care ar urma sa alcatuiasca Guvernul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO