Politică

PD cere explicatii socialistilor europeni

25.02.2005, 00:00 13

PD incepe sa ia distanta de socialistii europeni si incearca apropierea de Partidul Popular European, in per-spectiva unei eventuale schimbari de afiliere politica internationala.



Democratii au lipsit ieri de la conferinta Partidului Socialistilor Europeni de la Stockholm, la care va participa presedintele PSD, Adrian Nastase.



Vicepresedintele democrat Radu Bercean a justificat ieri absenta PD la reuniunea socialistilor europeni, aratand ca nu s-a dorit o participare "formala" avand in vedere ca liderii importanti ai partidului au avut pe agenda alte actiuni. Acesta ar fi un motiv. Un alt motiv al absentei democratilor consta in unele clarificari pe care le asteapta din partea Internationalei Socialiste. PD este nemultumit de sustinerea electorala acordata de socialistii europeni PSD in timpul campaniilor premergatoare alegerilor.



"In campania pentru locale reprezentanti foarte inalti ai Internationalei Socialiste au venit la Bucuresti, au stat in tot cursul vizitei numai cu reprezentantii PSD si au sprijinit candidatul PSD pe fata. N-au trecut si pe la noi si n-au avut contacte si cu candidatul nostru. S-a vazut apoi ca bucurestenii au decis mai corect decat Internationala Socialista. Lucrurile s-au repetat si in campania pentru alegerile generale si trebuie mai intii sa clari-ficam aceasta situatie si dupa aceea sa mergem mai departe", a declarat ieri Radu Berceanu. El a recunoscut ca, "probabil", au existat si din partea PD "anumite stangacii si probleme", insa acestea nu vor putea fi elucidate decat "pe calea dialogului direct si sincer".



Distantarea PD de socialistii europeni are loc in conditiile in care se pune problema unei fuziuni la nivelul Aliantei PNL-PD, din care sa rezulte un partid de sorginte populara. Se pune problema, in aceste conditii, a schimbarii afilierii internationale a ambelor formatiuni: PNL si PD. PD este membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste, asemenea PSD, in timp ce liberalii au aderat la Internationala Liberala.



In ultimele luni, lideri ai PD au avut mai multe contacte cu crestin-democratii europeni, confirmate public inclusiv ieri de Radu Berceanu. Insa a aratat ca o decizie legata de evolutia internationala a PD va fi luata dupa ce in partid va fi aleasa o noua conducere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO