Politică

Partidele promit Parlamentul virtual: oameni noi, "curati" si profesionisti

05.08.2004, 00:00 18

Partidele politice sunt in febra alcatuirii listelor electorale pentru Parlament. In diferite stadii. La PSD a fost ieri prima zi de inscriere la alegerile interne in urma carora vor fi desemnati candidatii partidului. PNL si PD si-au conturat listele parlamentare iar sambata va avea loc evaluarea si validarea acestora de catre conducerea fiecareia dintre cele doua formatiuni ale Aliantei D.A. UDMR, care pentru prima data risca sa nu depaseasca pragul parlamentar, va fi si in acest an fidela sistemului sau de selectie interna in desemnarea candidatilor in scopul promovarii unor parlamentari profesionisti. La PRM, doua candidaturi sunt sigure: a presedintelui partidului Corneliu Vadim Tudor si a fostului primar de Cluj, Gheorghe Funar.



Alegeri in surdina la PSD
Noul for executiv al partidului de guvernamant, Biroul de Coordonare, lucra si ieri la modul in care vor fi organizate alegerile preliminare interne pentru desemnarea candidatilor partidului. Detalii despre discutiile din ultimele zile ale acestui for de conducere nu sunt cunoscute. Asa cum stau acum lucrurile, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase par a fi singurele nume certe de pe listele electorale. Restul, va fi, probabil rezultatul negocierilor.
Oficial, scrutinul intern al PSD va avea loc pe 5 septembrie. Nu oricine poate ajunge insa in acest stadiu intrucat listele initiale de inregistrare a candidaturilor vor fi "periate" de noul for executiv al partidului si de recent infiintatul Consiliu de Integritate Morala, organism care nu are inca un statut clar. Ceea ce se cunoaste insa este ca nu pot participa la competitia interna membri ai PSD condamnati penal, potrivit unei decizii a noului staff al partidului, care si-a propus sa aduca in viitorul Parlament "oameni curati". Decizia este ceva mai blanda decat criteriul anuntat initial de catre presedintele Adrian Nastase, anume ca intre candidatii partidului nu se vor regasi cei acuzati de fapte de coruptie. Insa acest criteriu ar fi exclus de pe liste nume emblematice pentru partid, fosti vicepresedinti, si ar fi constituit o posibila sursa de conflict. Organizarea alegerilor preliminare pentru desemnarea candidatilor a starnit unele nemultumiri in partid, mai ales din partea organizatiei de tineret. Victor Ponta, presedintele filialei de tineret, spunea ca tinerii din partid nu vor participa la alegeri intrucat nu au bani si logistica pentru a se bate cu "cei mari", dupa cum ii numea el pe seniori.
Pana ieri nu si-au anuntat intentia de a candida pentru un loc eligibil pe listele parlamentare decat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si doi deputati de Gorj, Ion Florescu si Scarlat Iriza. Este de asteptat insa ca numele grele ale partidului isi vor anunta intentia de a concura pentru un nou mandat parlamentar pe ultima suta de metri. Intre candidatii PSD vor fi probabil si unii dintre apropiatii colaboratori ai presedintelui Iliescu, Corina Cretu, Rodica Stanoiu.



La Alianta D.A. au trecere numele noi in detrimentul seniorilor
Listele electorale ale PNL si PD sunt la un pas de finalizare. Majoritatea locurilor considerate eligibile sunt ocupate de nume noi, intre ei si apropiati ai presedintilor PNL si PD, Theodor Stolojan, respectiv, Traian Basescu.
La PNL, de pilda, oameni care au venit in partid o data cu Theodor Stolojan - care va candida, se pare, la Senat si nu la Camera Deputatilor - sunt in pozitii cheie pe listele parlamentare: Ionut Popescu, la Dambovita, Adrian Cioroianu, la Timis, Raluca Tatarcan, la Bucuresti. Situatia este asemanatoare pentru liberalii cu state mai vechi, apreciati insa de liderul liberal. Un exemplu este Mona Musca, care va candida la Bucuresti. Ieri, deputatul liberal spunea ca isi doreste sa candideze tot la Camera Deputatilor -desi i se propusese un loc eligibil la Senat - pentru ca are inregistrate cinci proiecte legislative la aceasta camera legislativa.
Un caz similar este al fostului ministru de externe, Teodor Melescanu, care este cap de lista pentru Senat in judetul Prahova.
Merita remarcat insa ca seniorii liberali nu se mai regasesc pe liste. Este vorba despre fostul presedinte al partidului, Mircea Ionescu-Quintus, si senatorul Alexandru Paleologu. Exceptie ar putea sa faca Radu Campeanu, care este sub semnul intrebarii pe un loc elijibil la Senat, in judetul Arges.
La PD, situatia este asemanatoare. Noua garnitura a partidului ocupa locuri eligibile: Anca Boagiu, Cozmin Gusa, Romeo Raicu, Cosmin Pop, Roberta Anastase. Din vechea generatie se regasesc pe liste Radu Berceanu, cel mai vechi parlamentar al democratilor, Paula Ivanescu, Sefan Popescu-Bejat. Sub semnul intrebarii este situatia fostului prim-ministru, Radu Vasile, respins de organizatia Arges. Singura lui sansa de a se regasi pe liste, pe un loc eligibil, este sa intervina in favoarea lui conducerea PD.
Validarea listelor electorale va fi facuta sambata, separat, de catre forurile de conducere ale PNL si PD. Exdceptie vor face listele din judetele unde exista inca probleme si contestatii. Schimbari ar mai putea interveni, teoretic, pana cand listele vor fi semnate de copresedintii Aliantei D.A., Theodor Stolojan si Traian Basescu.



CNSAS sub presiunea timpului
Candidatii inscrisi pe listele electorale pentru Parlament vor fi verificati, potrivit legii, de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) daca au colaborat cu fosta securitate ori au facut politie politica. Carmen Pescaru, purtatorul de cuvant al institutiei, afirma ca CNSAS va verifica din oficiu candidatii in baza listelor primite de la Biroul Electoral Central (BEC) sau la solicitarea partidelor politice. Reprezentantul institutiei a ezitat sa precizeze daca, in aceste conditii, Consiliul va avea suficient timp pentru verificari avand in vedere ca listele electorale ajung la BEC cu putin timp inainte de inceperea campaniei electorale. La mijloc ar fi 30 de zile, timp in care CNSAS ar trebui sa ceara detinatorilor de arhive dosarele candidatilor, sa le studieze. Este nevoie, ulterior, de un ragaz in care cei asupra carora Consiliul stabileste ca a avut o relatie cu fosta securitate, sa conteste decizia. Abia dupa aceste etape rezultatul verificarilor poate fi facut public.
La verificarile candidatilor inscrisi pe liste acum patru ani, CNSAS s-a dovedit ca a facut mai multe erori. In anumite cazuri, verdictul dat de Consiliu, anume ca anumiti candidati ar fi colaborat cu securitatea, a fost contrazis de instanta. Pe de alta parte, listele de colaboratori date publicitatii de CNSAS nu cuprindeau tocmai numele unora celor ale caror dosare de securitate fusesera deja publicate in presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO