Politică

Partidele, pe ultima turnanta in desemnarea candidatilor

Partidele, pe ultima turnanta in desemnarea candidatilor

"Trei pe un loc" la PSD pentru Primaria Bucurestiului: Vanghelie (stg.), Oprescu si Mitrea

08.04.2008, 17:38 14

PD-L il va anunta astazi oficial drept candidat la Primaria Generala a Capitalei pe Vasile Blaga, in vreme ce in tabara PSD lucrurile raman obscure, dorinta lui Miron Mitrea de a intra in cursa nefiind nici macar comentata public de conducerea partidului.
Nu s-a discutat despre "candidatul-surpriza" Miron Mitrea, a declarat ieri seful social-democratilor Mircea Geoana, dupa o reuniune de partid. Mitrea (seful campaniei electorale a PSD, la locale) a lasat sa se inteleaga in ultimele zile ca nu i-ar displacea ipoteza de a-l infrunta pe Vasile Blaga (PD-L) si Ludovic Orban (PNL) la Primaria Bucurestiului.
Dar in PSD lucrurile sunt foarte complicate, pentru ca exista doua tabere aflate pe pozitii ireconciliabile.
Este in primul rand vorba despre tabara lui Marian Vanghelie (primarul sectorului cinci) care are sprijinul organizatiei Bucuresti si al lui Mircea Geoana pentru a intra in cursa pentru Primaria Generala.
Cealalta tabara, in frunte cu Ion Iliescu, il sprijina pe senatorul Sorin Oprescu care are o prestatie publica mai pe gustul acestui grup. Asa a aparut ideea unui "candidat-surpriza" care sa impace cele doua tabere -, dar Geoana nu a confirmat, nici nu a infirmat (a spus doar ca nu s-a discutat) solutia Mitrea si a lasat decizia pentru saptamana viitoare.
Problema este importanta, pentru ca sprijinul de care se bucura un candidat din partea organizatiei este esential in campanie. De pilda, temerea aripii Oprescu este ca organizatia Bucuresti ar putea sabota alegerile, daca in cursa nu intra Vanghelie. Mircea Geoana stie foarte bine acest lucru inca din 2004, cand a candidat la Primaria Bucurestiului impotriva lui Traian Basescu, dar organizatia Bucuresti condusa atunci de Dan Ioan Popescu nu a facut nimic pentru a-l ajuta.
Vanghelie stie si el cat de importanta este organizatia in alegeri, iar ieri a trecut la amenintari, fara urma de diplomatie: "Nu acceptam sa se faca jocuri de culise, nici de Ion Iliescu, nici de alte persoane din partid (...)". Replica lui Iliescu a fost la fel de furioasa.
"Prostia nu se comenteaza!", a spus el, referindu-se la Vanghelie.
PSD isi va lansa oficial candidatii la locale pe 16 aprilie. PD-L o va face pe 11 aprilie. Ieri seful PD-L, Emil Boc, a incercat sa tina secret numele candidatului la Primaria Bucurestiului, dar s-a tradat (s-au poate asa a dorit sa procedeze) cand a afirmat ca Vasile Blaga, care este seful de campanie al PD-L, va avea la randul sau un sef de campanie pentru cursa in care intra la Bucuresti.
PD-L a validat ieri majoritatea candidaturilor la presedintia Consiliilor judetene (unde va functiona votul uninominal) si primariile oraselor importante, cum a facut, de altfel, si PNL (in zilele trecute si ieri). PNL este primul dintre partidele mari care, cu multa vreme in urma, si-a anuntat candidatul pentru Primaria Bucurestilor in persoana lui Ludovic Orban, actual ministru, fost viceprimar al Capitalei.

Nu le mai este bine in Parlament!
O serie de oameni din PD-L care au la activ mai multe mandate de parlamentar au fost validati de partid pentru a candida in administratiile locale.
Cel mai vizibil este Vasile Blaga, care candideaza la Primaria Generala a Bucurestiului. Lui ii urmeaza Radu Berceanu (deputat din anii '90, ministru al mai multor portofolii) care candideaza pentru presedintia Consiliului Judetean (CJ) Dolj.
Cezar Preda, deputat PD-L si vicepresedinte al acestui partid, candideaza la presedintia CJ Buzau.
Fostul ministru si deputat Sorin Frunzaverde ataca un nou mandat la CJ Caras-Severin.
Fostul senator PRM (actualmente membru al PD-L) Dorel Onaca candideaza la Primaria Constantei.
Eurodeputatul Maria Petre (fost senator PD) intra in cursa pentru Primaria municipiului Slobozia.
Deputatul Cristian Boureanu intra in cursa pentru presedintia CJ Arges.
Pentru presedintia CJ Cluj candideaza Alin Tise (finul lui Emil Boc), in vreme ce Emil Boc ataca un nou mandat la Primaria Clujului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO