Politică

Partidele anunta alegeri anticipate dupa raportul Comisiei Europene

14.11.2005, 18:33 12

Partidele de la putere si din opozitie se ameninta unele pe altele cu alegeri anticipate, care ar urma sa fie organizate dupa aparitia raportului de monitorizare, din aprilie viitor, al Comisiei Europene.

Principalii lideri ai PSD au prognozat, la finele saptamanii, iminenta organizarii unui scrutin anticipat in primavara viitoare, pe care, spun ei, si-l doresc.

Raspunsul puterii a venit prin vocea lui Emil Boc, liderul PD: "Vor avea ce-si doresc, pentru ca de ce ti-e frica, nu scapi". O trimitere la opozitia manifestata de PSD fata de ideea alegerilor anticipate, pusa pe tapet inca din primavara si aproape de a fi realizata in vara.

La finele saptamanii intreaga conducere a PSD - Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea - a spus ca partidul se pregateste "foarte serios" de anticipate, o pozitie pe care nu o manifestase unitar in urma cu doar cateva zile, cand se parea ca doar presedintele formatiunii Mircea Geoana o sustine.

In ultimele luni PSD a recuperat cateva procente in increderea electoratului, dar nu suficiente pentru a castiga un scrutin anticipat. Un sondaj de opinie dat publicitatii ieri de INSOMAR indica faptul ca Alianta PNL-PD conduce in preferintele electoratului cu 47%, din optiuni (in scadere cu aproape patru procente fata de sondajele precedente), in vreme ce PSD are 30% dintre optiunile de vot, dar stagneaza.

Insa PSD mizeaza pe greutatile care vor veni o data cu iarna, dar si pe disensiunile dinre aliatii la guvernare. "Este absolut o problema de timp pana cand Alianta si coalitia vor crapa. Situatia este absolut comparabila cu perioada CDR, numai ca se intampla cu o viteza accelerata si PSD-ul este pregatit pentru aceste alternative si ne pregatim si pentru guvernare", a afirmat Mircea Geoana.

Un alt lider al PSD, secretarul general Miron Mitrea, a avansat un scenariu mai elaborat, dar cu final identic. Ar fi vorba ca PSD sa sprijine un guvern minoritar al PNL: "Pentru o perioada scurta, de doua-trei luni, pentru pregatirea alegerilor anticipate, consider ca una dintre solutii este sprijinirea unui guvern minoritar".

Nu este pentru prima data cand PSD sustine public ca ar sprijini PNL, in diferite formule, si nici tinta acestei ipotetice colaborari nu a fost ascunsa: Traian Basescu, aflat in disputa cu unii dintre liberali.

Miron Mitrea a adaugat ca, pana acum, nici el si nici altcineva din PSD nu a purtat discutii pe aceasta tema cu presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu.

Saptamana trecuta fostul sef de campanie al PSD, Dan Andronic, afirma ca exista discutii intre Tariceanu si Geoana si enunta acelasi scenariu al sprijinirii unui guvern minoritar al liberalilor, in ipoteza, prezentata drept o cvasicertitudine, a ruperii Aliantei. Aceste discutii nu au fost confirmate la nivel oficial.

Daca PSD mizeaza pe disputele din coalitie pe diferite probleme pentru a-si creste popularitatea, pe aceleasi neintelegeri, de aceasta data din cadrul social-democratilor, mizeaza Alianta pentru a-si conserva avantajul.

"Ei de fapt doresc alegeri anticipate ca sa-si rezolve problemele lor in partid, pentru a se extermina reciproc. (É) Cea mai buna solutie pentru ei sunt alegerile anticipate, cand o grupare are sansele sa o extermine pe cealalta", a declarat liderul PD Emil Boc.

El a mai spus ca actuala coalitie va lua in calcul posibilitatea alegerilor anticipate doar dupa luna aprilie a anului viitor, cand va fi urmatorul raport de monitorizare, pentru a nu pune in pericol integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

"Dupa luna aprilie discutam de alegeri anticipate si sunt convins ca atunci vor fugi ei", a adaugat liderul democrat.

La randul sau, ministrul pentru relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ieri, citat de Mediafax, ca actuala putere va discuta despre oportunitatea anticipatelor dupa raportul Comisiei Europene din aprilie anul viitor si ca PSD nu este in masura, acum, sa vorbeasca despre acest subiect. Olteanu a spus ca exista o pozitie oficiala a Aliantei, potrivit careia discutia despre oportunitatea organizarii alegerilor anticipate va fi reluata dupa acest raport. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO