Politică

Parlamentul, in minivacanta de popularizare a viitoarei Constitutii

07.10.2003, 00:00 21

Parlamentul nu se va mai intruni vreme de o saptamana astfel incat parlamentarii sa poata sa popularizeze in teritoriu modificarile aduse Constitutiei,care va fi supusa pe 19 octombrie referendumului. Propunerea, facuta ieri de conducerea PSD a fost votata deja de Senat si va fi supusa plenului reunit al celor doua probabil joi. Astfel ca, din 10 octombrie pana pe 19 parlamentarii din toate partidele - actiunea nu este imperativa - va urma sa convinga populatia sa mearga la referendum. In aceasta vreme ei vor fi platiti asa cum sunt si in zilele in care au activitati in teritoriu, in mod obisnuit de joi dupa - amiaza pana luni dupa - amiaza. Potrivit unei declaratii optimiste a vicepresedintelui PSD si totodata presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, parlamentarii tuturor partidelor vor organiza adunari cetatenesti si vor participa la cat mai multe emisiuni televizate pentru a populariza noua Constitutie. Opozitia sprijina modificarea Constitutiei, dar a calificat campania Guvernului drept un circ. In schimb, oamenii puterii si-au luat rolul in serios, uneori mai in serios decat trebuia. Bunaoara, la Bistrita Nasaud inspectoratul general scolar i-a amenintat pe directorii de scoli ca vor primi calificative in functie de prezenta populatiei la urne. Prefectul judetului, Viorel Pupeza, crede ca directorii au "obligatia" ca prin intermediul copiilor sa le spuna parintilor cat de importanta este noua Constitutie.
Cu mai putin de doua saptamani inainte de organizarea referendumului PSD pare ingrijorat nu atat de raspunsul pe care il vor da cetatenii, ci de prezenta la urne care trebuie sa depaseasca 50% plus unu din numarul celor inscrisi pe liste, pentru ca modificarea Constitutiei sa fie validata. Legea referendumului, 3/2000, nu are prevederi referitoare la situatia in care la vot nu se prezinta jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot, astfel ca, in absenta unei asemenea prevederi nu se poate organiza un al doilea referendum decat in cazul in care, intre timp va aparea o astfel de lege. De altfel, o propunere in acest sens a fost inregistrata recent de deputatul UDMR Ervin Szekely. Deputatul propune ca referendumul, in cazul unui esec, sa fie reluat dupa sase luni.



17 mil. de cetateni chemati la urne
Intre timp, Biroul Electoral Central,  a intocmit listele electorale permanente si a luat primele decizii privind formatul buletinelor de vot. Potrivit listelor electorale aproape 16,9 milioane de romani au drept de vot. Intre cateva sute si doua milioane dintre ei se afla in strainatate unde, de asemenea, vor fi organizate centre de votare. Buletinele de vot vor fi tiparite de fiecare circumscriptie electorala avand un format de tip A4 pe mijlocul caruia este tiparita intrebarea: "Sunteti de acord cu revizuirea Constitutiei in forma aprobata de Parlament?" Jos sunt trecute optiunile "Da" sau "NU".



Buletine de vot, tiparite fara licitatie
Problema tiparirii buletinelor de vot si a achizitionarii celorlalte materiale necesare a starnit emotie in ultimele zile intrucat la mijloc este vorba de zeci chiar sute de miliarde de lei. Din rezervele bugetului de stat au fost alocate si trimise spre judete 223 de miliarde de lei, iar Guvernul a decis, printr-o hotarare, ca tiparirea buletinelor si achizitionarea altor materiale sa se faca din sursa unica si nu prin organizare de licitatii publice, potrivit legii achizitiilor publice. Hotararea de Guvern 1104/2003 privind cheltuielile cu referendumul invoca lipsa timpului pentru organizarea licitatiilor (45 de zile), intrucat de la aprobarea textului de revizire pana la fixarea datei referendumului nu sunt decat 30 de zile. Hotararea face trimitere la un articol din legea achizitiilor publice care prevede ca, "in situatii de forta majora," "stare de necesitate" sau "alte asemenea", achizitiile se fac dintr-o sursa unica, fara licitatie.  Raspunzand unei intrebari legate de faptul ca fondurile publice pentru organizarea referendumului ar putea ajunge la firme apartinand unor membri PSD - intrucat sunt acordate prin negociere directa si nu prin licitatie - purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu Duvaz a spus ieri ca fondurile vor fi urmarite "cu maxima responsabilitate" adaugant ca partidul de guvernamant a cerut autoritatilor locale sa nu aloce acesti bani in mod "clientelar." El a precizat insa ca PSD nu este implicat in organizarea referendumului drept urmare nu poate spune daca vor exista sau nu abuzuri. Vicepresedintele PSD Nicolae Vacaroiu a afirmat ca ar fi fost o "prostie" ca buletinele de vot sa fie tiparite de Imprimeria Nationala intrucat transportul lor in tara ar fi costat foarte mult.
Astfel ca de tiparirea buletinelor se vor ocupa prefecturile. Presedintele organizatiei PSD Gorj, Nicolae Mischie a vrut si el sa tipareasca buletine, dar potrivit prefectului Toni Grebla, oferta nu i-a fost acceptata intrucat tipografia sa a prezentat tarife mai mari de opt ori decat firma castigatoare. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO