Politică

Parlamentul European: Romania, un posibil cal troian al SUA in UE

08.10.2003, 00:00 20

Entuziasmul parlamentarilor si al presedintelui Ion Iliescu, reuniti ieri in sesiune solemna pentru a marca zece ani de la intrarea Romaniei in Consiliul Europei, a fost temperat de vicepresedintele Parlamentului European Catherine Lalumiere.
"La Bruxelles sau la Strasbourg, nu va ascund, sintem ingrijorati atunci cind ne gindim la anumite incidente legate de politica externa a Romaniei" a afirmat Lalumiere, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. Oficialul european s-a referit in primul rand la acordul privind Curtea Penala Internationala, semnat in august, anul trecut, cu Statele Unite. Romania a fost primul stat care a semnat acest acord, prin care se angaja sa nu extradeze Curtii Penale Internationale cetateni americani acuzati de crime de razboi,  fapt ce a provocat la vremea respectiva, proteste vehemente ale oficialilor europeni. Ulterior, pentru a calma situatia, Guvernul de la Bucuresti a anuntat ca nu va trimite Parlamentului spre ratificare acest acord, blocandu-l in acest stadiu pana cand UE isi va armoniza pozitia cu SUA in aceasta privinta.
Ieri, in sesiunea solemna a Parlamentului de la Bucuresti, Catherine Lalumiere a precizat ca, la inceput, ministrul roman, care era insarcinat cu acest dosar (n.r. Mircea Geoana) si-a dat acceptul pentru semnarea acestui acord, insa, dupa protestele energice ale celor 15 tari membre ale UE, Parlamentul Romaniei a actionat "cu intelepciune" si a renuntat la semnarea acestui acord cu SUA. "In cadrul Parlamentului European va asigur ca toti membrii au rasuflat usurati", a adaugat Lalumiere.
Al doilea episod la care s-a referit Lalumiere a fost semnarea de catre oficialii romani a Declaratiei de la Vilnius, prin care statele candidate la UE au sustinut politica Statelor Unite privind interventia militara in Irak. Si aceasta declaratie, in contradictie cu politica unor state importante din UE precum Franta si Germania, a provocat proteste.
Potrivit vicepresedintelui Parlamentului European, aceasta declaratie "a starnit ingrijorare".
 "Acesti viitori membri ai UE nu sint oare pe punctul de a da prioritate Statelor Unite, oare nu vor fi un cal troian al Statelor Unite in Uniunea Europeana, contribuind astfel la dislocarea si la slabirea UE?", s-a intrebat Lalumiere.
Catherine Lalumiere a spus ca doreste sa aminteasca aceste incidente pentru ca responsabilii europeni nu vor ca ele sa se repete.
Ulterior, oficialul european a indulcit tonul spunand ca ea stie ca ingrijorarea comunitatii europene este "in mare parte neintemeiata" si este generata de necunoasterea statelor din Europa Centrala si de Est de catre opinia publica occidentala.  "Trebuie sa invatam sa va cunoastem si sa tinem seama de motivele pentru care SUA si NATO sint atit de importante pentru dumneavoastra", a mai spus Lalumiere. 
Catherine Lalumiere a fost inivitata la sedinta solemna in calitate de fost secretar general al Consiliului Europei, in 1993, anul in care Romania a fost invitata sa faca parte din acest organism.



1.000 de medalii aniversare
Pentru a marca zece ani de la intrarea Romaniei in Consiliul Europei, Parlamentul a batut 1.000 de medalii jubiliare. Primele cinci au fost acordate ieri de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu celor trei oaspeti europeni -Catherine Lalumiere, Waster Schwimmer, secretarul general al Consiliului Europei, Russel Jonhson, fost presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei - precum si presedintelui Ion Iliescu si Prea Fericitului Parinte Teoctist, care au participat la sedinta de ieri. Astfel de medalii vor primi, in zilele urmatoare, toti parlamentarii - chiar daca unii dintre ei au dovedit ieri ca nu au cunostinte minime despre Consiliul Europei - actualii ministrii, dar si toti cei care au avut o contrubutie politica importanta in politica post-decembrista. La sedinta festiva de ieri au participat si fostul ministru de externe al PDSR, Teodor Melescanu, acum prim-vicepresedinte al PNL, fostul deputat taranist Vasile Lupu, majoritatea ministrilor Cabinetului Nastase. Premierul Adrian Nastase nu a fost prezent intrucat, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor Valer Dorneanu, "este in misiune peste hotare".
Seful statului, care a vorbit inaintea vicepresedintelui Parlamentului European, a avut un discurs festiv. A vorbit despre importanta intrarii Romaniei in Consiliul Europei, consecintele acestei miscari - printre care reconcilierea dintre Romania si Ungaria si stabilirea unor relatii bune intre minoritatea maghiara si majoritatea romana. Nu a neglijat insa nici temele apropiate lui: protectia sociala, combaterea saraciei, reducerea decalajului intre sat si oras. Lait-motivul sedintei de ieri a fost referendumul organizat pe 19 octombrie pentru adoptarea Constitutiei. Presedintele Iliescu, reprezentantii PSD, PNL, PD si UDMR, precum si secretarul general al Consiliului Europei Walter Schwimmer, i-au indemnat pe romani sa mearga sa voteze noua lege fundamentala. Exceptie a facut PRM, care a considerat referendumul "inutil" si "exagerat de costisitor".
Daca parlamentarii s-au rezumat, in general la discursuri festive, UDMR, prin senatorul Gyorgy Frunda a vorbit despre obiectivele neatinse ale Uniunii - precum instalarea Statuii Libertatii de la Arad, aplicarea principiului autonomiei locale - dar si despre "birocratia excesiva", coruptie, privatizarea lenta. "Vom avea economie de piata functionala daca vom lichida marile regii falimentare, daca vom privatiza marile banci si companii si daca vom avea stabilitate legislativa", a spus Frunda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO