Politică

Părinţii ar putea să primească un pachet-trusou pentru nou-născuţi

Părinţii ar putea să primească un pachet-trusou...

Autor: Alexandru Nanu

10.12.2018, 19:43 648

Săptămâna trecută a fost a depus la Senat un proiect de lege care prevede că părinţii primesc, în mod gratuit, un pachet-trusou pentru nou-născut, la externarea din spital.

Proiectul de act normativ numărul B667/2018, depus la Senat pe 4 decembrie, prin care se vrea oferirea unui pachet-trusou pentru nou-născuţi, care va include haine, saltea pentru înfăşat, produse de igienă pentru bebeluşi, lapte praf şi biberoane.

"Prin prezenta lege se acordă gratuit un pachet-trousou pentru fiecare copil nou-născut viu, reprezentând un ajutor propriu-zis util părinţilor, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei pentru îngrijirea nou-născutului de produse de îngrijire şi/sau lenjerie de primă necesitate. Părintele, tutorele, curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, trebuie să opteze pentru primirea în mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-născut. Pachetul trusou pentru nou-născut se acordă o singura dată din oficiu, la momentul externării din spital/maternitate sau împreună cu eliberarea certificatului de naştere după caz", prevede proiectul depus.

Iniţiativa prevede intrarea în vigoare a legii la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

"Pachetul trusou pentru nou-născut va cuprinde în mod obligatoriu: o saltea pentru înfăşat, o păturică, un sac de dormit pentru nou-născut, o căciuliţă de bumbac, mănuşi din bumbac pentru nou-născut, 2 perechi de şosete din bumbac pentru nou-născuţi, un costum cu capişon din bumbac, o salopetă tricotată, 2 body-uri cu mânecuţă scurtă din bumbac, 2 body-uri cu mânecuţă lungă din bumbac, 2 perechi de pantalonaşi din bumbac pentru nou-născut, prosop din bumbac pentru nou-născut, forfecuţă pentru unghii nou-născut, perie pentru solzi, termometru pentru baie, termometru, aspirator nazal pentru nou-născut, cremă pentru schimbare scutece, şampon şi gel de corp pentru nou-născut, cremă/ulei de corp pentru nou-născut, 2 aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), 2 biberoane pentru nou născut (120 ml şil 180 ml), 2 suzete pentru nou-născut, 2 cutii de lapte praf pentru nou născut, produse în limita valorii de 1,5 ISR", potrivit sursei citate.

"Autoritatea administraţiei publice locale are obligaţia să comunice trimestrial, până la data de 20 a lunii următoare expirării trimestrului, către Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, datele privind numărul copiilor beneficiari, precum şi sumele plătite cu acest titlu, date pe care le transmit direct către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei. Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală, după caz, stabilite prin Hotărâre de Guvern", prevede iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor. Pentru a intra în vigoare prezentul proiect de act normativ, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO