Politică

Oprisan spera sa ramana in gratiile partidului, via Cotroceni

04.03.2003, 00:00 17

Presedintele Ion Iliescu si-a sarbatorit, ieri, cu public la Cotroceni implinirea celor 73 de ani, revenind astfel, la un vechi obicei despre care spunea, anul trecut, ca vrea sa renunte. Ce l-a determinat pe seful statului sa-si sarbatoreasca din nou ziua de nastere in mod public nu este foarte clar. O ipoteza ar fi consolidarea rolului de "presedinte al tuturor romanilor" pe care Iliescu si l-a asumat in ultima perioada, sau de "super avocat al poporului", in varianta premierului Nastase.
Primii veniti la Cotroceni au fost ministrii, impreuna cu premierul Adrian Nastase, care a adus sarbatoritului un cos de trandafiri. Florile cu "un anumit semnal politic si de suflet", dupa cum a remarcat si seful Executivului, marcheaza, probabil, o impacare a celor doi lideri dupa schimbul taios de replici din ultima saptamana. Ministrii au fost urmati de primarii de sectoare, sefii serviciilor secrete si alti lideri PSD cunoscuti drept apropiati  ai presedintelui: Nicolae Vacaroiu, Ioan Solcanu, Sergiu Nicolaescu.
Momentul care a starnit rumoare a fost sosirea baronului de Vrancea Marian Oprisan si a deputatului, tot de Vrancea si tot PSD, Ristea Priboi. Venirea neasteptata a celor doi a pus in incurcatura consilierii prezidentiali care nu stiau unde sa-i primeasca: in acelasi loc cu multimea, alaturi de sutele de oameni veniti sa-l felicite pe Iliescu, sau in Salonul Ambasadorilor, destinat oficialitatilor. Dupa cateva minute de tensiune au optat pentru a doua varianta. Delegatia de la Vrancea a adus cadou trandafiri albi si cateva melodii cantate de Pastorala, un cor din Focsani, pe care Oprisan il lauda, desi s-a recomandat foarte bine singur.
"Eu nu mai sunt lider al PSD", a explicat Oprisan motivul pentru care a venit la Cotroceni separat de delegatia. "Este nevoie de oameni in campania electorala. Am inceput in 90 lipind afise, ma intorc la lipit afise", continua spasit fostul sef al filialei PSD Vrancea.
Gestul lui nu a primit reactia asteptata din partea sefului statului. Iliescu i-a strans mana scurt, preocupat mai degraba de corul Pastorala.
De mai multa atentie din partea presedintelui s-au bucurat Carcotasii, Huidu si Gainusa, veniti la Cotroceni sa aduca in dar presedintelui o foarfeca, "pentru viitoarele panglici". Si un cantec: "Nelule nu-ti fie frica, mai Nelule mai, ca Guvernul se oftica, mai Nelule mai".
De ziua sa, presedintele a primit cateva sute de oaspeti, fara sa aiba nevoie de anabolizante, dupa cum a tinut sa precizeze, nerenuntand sa dea replica vagi a premierului. Nastase declara, vineri, ca daca are nevoie de vitamine, stie de unde sa le ia, lucru care pare sa-l fi atins pe seful statului.
Pensionarii, care ii cereau sa candideze pentru un nou mandat prezidential si ceterasi din Sighetul Marmatiei au cantat si au dansat o invartita impreuna cu seful statului. Toti au fost rasplatiti cu celebrul zambet prezidential.

Ponta ii cerceteaza afacerile
Corpul de Control al primului ministru va efectua o ancheta la Consiliul Judetean Vrancea in urma unor sesizari ale presei in legatura cu "implicarea lui Marian Oprisan", fost sef al PSD Vrancea in derularea unor proiecte ale Consiliului in care el ar avea "un interes personal", a declarat, ieri, secretarul general ala partidului de guvernamant Cozmin Gusa. Controlul a fost dispus de premierul Adrian Nastase. Presa a scris, saptamana trecuta, ca in Consiliul Judetean Vrancea a aprobat un proiect privind crearea unui parc de distractii, in apropiere de Focsani. Terenul pe care ar urma sa se construiasca acest parc se afla imediata vecinatate a unui alt teren aflat in proprietatea familiei lui Oprisan. Acesta ar urma, potrivit presei, sa fie vandut Consiliului pentru extinderea parcului. Tot ieri, conducerea PSD a decis numirea lui Mircea Diaconu la conducerea PSD Vrancea in locul lui Oprisan care si-a inaintat, saptamana trecuta, demisia din aceasta functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO