Politică

Oprescu acuză Tribunalul Bucureşti de lipsă de imparţialitate; fostul edil cere mutarea procesului

Oprescu acuză Tribunalul Bucureşti de lipsă de...

Autor: Gabriela Ghitcuta

22.06.2016, 13:04 168

"Doresc să am parte de un proces imparţial. Până acum, acţiunile tribunalului nu au fost imparţiale. Eu nu doresc să mă favorizeze nimeni dar doresc să fie un proces imparţial, pentru lucrul ăsta am făcut cererea", a declarat Sorin Oprescu la Tribunalul Bucureşti unde a ajuns pentru un nou termen în procesul în care este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Fostul edil consideră că instanţa care îl judecă în prezent, Tribunalul Bucureşti, este lipsită de imparţialitate, motiv pentru care a introdus pe rolul Curţii de Apel Bucureşti o cerere de strămutare. Curtea va dezbate solicitarea lui Sorin Oprescu la data de 28 iunie.

Cerere a fost făcută după ce, la termenul din 08 iunie, trei dintre inculpaţi au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului al Palatelor Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator societăţi comerciale au cerut miercuri instanţei să facă acord de recunoaştere a vinovăţiei. Procedural, aceasta înseamnă simplificarea judecăţii, după ce inculpatul recunoaşte parţial sau în totalitate faptele. După solicitarea înaintată judecătorilor, instanţa decide dacă inculpatul îndeplineşte condiţiile pentru a fi judecat după procedura simplificată.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, "culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO