Politică

Oprea: Legea a fost aplicată retroactiv. Nu mi-am dat titlul de doctor singur

Oprea: Legea a fost aplicată retroactiv. Nu mi-am dat...

Autor: Firuta Flutur

29.08.2016, 19:08 129

Gabriel Oprea scrie, pe pagina sa de Facebook, că a aflat luni din presă despre decizia CNADTCU de a-i respinge contestaţia la verdictul de plagiat şi că va apela la instanţă. Totodată, fostul vicepremier spune că în cazul său legea a fost aplicată retroactiv.

"Situaţia mea a fost evaluată nu după legea din 2000, când am susţinut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusă în lege abia în 2011, ea nefiind prevăzută în legislaţia anului 2000. Mai mult, noţiunea de „plagiat” a fost definită în legislaţie abia în 2004, adică la 4 ani de când mi-am susţinut teza. (...) Pe subiectul doctoratului, am astăzi două hotărâri emise de instituţiile statului român, hotărâri care sunt amândouă valabile, dar care se bat cap în cap", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

Fostul vicepremier contestă faptul că nu a fost chemat să-şi spună punctul de vedere în faţa celor care i-au evaluat lucrarea.

"Teza de doctorat a fost «evaluată» de oameni care fie nu au legătură cu domeniul juridic, fie nu sunt în măsură să se exprime pe astfel de probleme. (...) Comisia de etică a Universităţii Bucureşti care, printre altele, a constatat o presupusă ”slabă calitate a actului de coordonare ştiinţifică”, nu are în componenţa sa nici măcar un membru specializat în ştiinţe juridice. Ca să nu mai spun că unul dintre membrii acestei Comisii de etică nici măcar nu a terminat facultatea, fiind încă student la Geografie", mai spune Oprea.

Totodată, fostul ministru de Interne precizează că maniera în care a fost evaluată teza sa de doctorat "abundă în imprecizii procedurale şi de fond", aducând drept exemplu faptul că este acuzat că ar fi plagiat o lucrare publicată în 2003, adică după ce şi-a susţinut teza de doctorat. La finalul postării, Gabriel Oprea susţine că, de aproape un an, este ţinta unui veritabil linşaj mediatic.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins, luni, contestaţia fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru şi 2 împotrivă, au declarat oficiali din Ministerul Educaţiei pentru MEDIAFAX. Urmează ca propunerea de retragere a titlului de doctor să ajungă la ministrul Educaţiei.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu. În iulie 2015, Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă, un verdict similar fiind dat şi în cazul lui Victor Ponta. Pe de altă parte, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Ulterior apariţiei informaţiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informaţii similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, şi Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO