Politică

Opozitia isi face autocritica la Cotroceni in privinta restantelor legislative

15.07.2004, 00:00 12

Partidele parlamentare de opozitie care au participat la  consultari cu presedintele Ion Iliescu au atras atentia asupra unor probleme punctuale precum intarzierile in adoptarea legislatiei electorale si a celei necesare pentru incheierea negocierilor de aderare, cheltuirea anticipata a bugetelor locale si ajutorul de care ar avea nevoie comunitatile locale pentru a dezvolta proiecte finantate de UE. UDMR si PUR s-au intalnit marti seara cu presedintele Ion Iliescu iar aseara erau asteptate la Cotroceni PSD si PRM. Alianta PNL-PD a refuzat sa participe la consultarile cu seful statului pe care il acuza de pierderea echidistantei politice prin implicarea in problemele interne ale partidului de guvernamant.
UDMR, formatiune care sprijina partidul de guvernamant, a propus la intalnirea cu presedintele convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare la Camera Deputatilor, in a doua parte a lunii august. Vacanta deputatilor ar fi intrerupta pentru adoptarea a doua legi electorale, anume pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, ce constituie restante ale acestei camere legislative. Legea alegerilor prezidentiale nu aduce modificari semnificative insa cea a alegerilor parlamentare a starnit vii controverse prin prevederea care permite presedintelui in exercitiu al tarii sa candideze ca independent pe listele electorale ale unui partid. Totodata, sefului statului ii va fi permisa participarea la campania electorala a respectivei formatiuni politice. Partidele de opozitie s-au opus acestei prevederi, atragand atentia ca este neconstitutionala si incalca principiul echidistantei politice de care trebuie sa dea dovada presedintele in timpul mandatului.
UDMR a mai vorbit la Cotroceni, potrivit presedintelui Marko Bela, despre legile necesare finalizarii negocierilor de aderare, pe care formatiunea maghiara le considera prioritare si care ar fi trebuit adoptate deja de Parlament. In discutie ar fi legea ce defineste atributiile prefectului (si ea a provocat unele dispute) precum si alte proiecte legislative legate de descentralizarea administratiei locale, necesare Romaniei in procesul de negociere.
O alta propunere facuta de UDMR presedintelui Iliescu tine de administratia locala. Uniunea a propus constituirea unui fond de la bugetul de stat din care sa se acopere contributia financiara de care ar avea nevoie comunitatile locale pentru a atrage proiecte de finantare de la comunitatea europeana. Marko Bela a argumentat ca este nevoie de acest ajutor intrucat comunitatile locale nu dispun de resursele financiare pentru a acoperi cota de participare la proiectele europene si, prin urmare, nu au acces la ele.
Aseara, dupa inchiderea editiei, presedintele Iliescu urma sa se intalneasca, din nou, cu o delegatie a PSD. Intalnirea parea sa stea sub semnul unei alte intrevederi ce a avut loc ieri dimineata intre presedinte si premierul Adrian Nastase.
Singurul lucru cunoscut anterior, facut public de purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, era ca la Cotroceni se va discuta despre remanierea Guvernului, anuntata la sfarsitul saptamanii de primul ministru. Este posibil insa, fapt care nu a fost negat de Corlatean, ca partidul de guvernamant sa aiba vineri inca o discutie cu seful statului, asa cum  anunta presa centrala imediat dupa prima intalnire avuta dupa alegerile locale de Ion Iliescu cu PSD. Presa a relatat ca presedintele Iliescu a cerut liderilor PSD sa-si asume raspunderea, inclusiv prin demisii, pentru tintele electorale neatinse, a impus partidului de guvernamant termene clare pentru reforma interna, precum si conditionari, urmand ca efectele acestora sa fie analizate intr-o alta intrevedere, vineri, pe 16 iulie.
Aceasta intalnire, sa ne amintim, a generat protestul opozitiei, care l-a acuzat pe seful statului de partizanat politic, dar a adancit si framantarile in PSD.
Tot aseara, la Cotroceni, era asteptata si o delegatie a PRM. Inaintea intrevederii, vicepresedintele acestui partid, Lucian Augustin Bolcas, afirma ca PRM va cere presedintelui sa-si exercite prerogativele constitutionale pentru a solutiona "criza politica profunda". "La ora actuala Romania nu este guvernata. Ma refer la parametri normali a unui cabinet lucrativ care-si respecta un program. Dupa atatea remanieri nu mai poate fi vorba de o continuitate in respectarea programului", afirma vicepresedintele PRM. Acest partid dorea sa mai semnaleze presedintelui lipsa unor corelari legislative si intarzierile Parlamentului in adoptarea unor legi intre care cele necesare procesului de negociere si legile electorale.
La randul sau, PUR a deschis discutia despre bugetele locale cheltuite anticipat de fostii edili. Acest partid a anuntat ca primarul Bacaului, Romeo Stavarache, ales pe listele PUR, si-ar putea preda mandatul in zilele urmatoare intrucat a gasit "visteria goala pentru urmatorii doi ani". Imediat dupa validarea sa ca primar, Stavarache a semnalat ca predecesorul sau, Dumitru Sechelariu a cheltuit anticipat bugetul Primariei. O situatie similara este la Cluj, unde primarul Emil Boc a spus ca fostul edil, Gheorghe Funar a cheltuit in avans mare parte din banii municipalitatii.
Primarul Bacaului este contrazis de presedintele consiliului judetean, Dragos Benea, de la PSD. El a calificat ieri drept "zvonuri si dezinformari" declaratiile lui Stavarache despre visteria goala a municipalitatii. Singurul scop al acestor declaratii ar fi sa ascunda "incapacitatea de a gestiona problemele orasului", mai spune Benea.
mirela.luca@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO